nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

Az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Nézőpont Intézet közös felmérése szerint a magyar újságírók döntő többsége politikailag elfogultnak, alulfizetettnek, túlterheltnek, széthúzónak, korrupcióval fertőzöttnek és motiválatlannak látja kollégáit, illetve szakmáját.

MTI | 2011. március 13.
|  

A Médiatükör című, második alkalommal készített átfogó online felmérés szerint – amely 2010. február 15. és március 7. között készült 200 újságíró válaszai alapján készült – a tavalyi évhez képest tovább romlott a média feddhetetlenségének, függetlenségének és a szakma anyagi helyzetének megítélése az újságírók körében – olvasható az Uniomediának az MTI-hez vasárnap eljutatott, a vizsgálatot összegző közleményében.

Az újságírók a problémák legfőbb felelősének a kiadókat, tulajdonosokat tartják – a válaszadók 84 százaléka írta ezt, a második helyen saját felsővezetőiket hibáztatják, a politikusok ebben a rangsorban „csak” a harmadik helyen állnak.

Az MTI-hez eljuttatott felmérés kiemeli: a média politikai függetlenségével a megkérdezettek alig 3 százaléka, az újságírók jövedelmével alig 4 százaléka elégedett. Az egyértelműen elégedetlenek aránya ezzel szemben a függetlenség kérdésében 71 százalék, míg a szakmát alulfizetettnek érzők aránya az egy évvel korábbi 47 százalékról 68 százalékra emelkedett.

Az egyetlen kedvező változás, hogy az újságírók jobban informáltnak érzik saját szakmájukat: tavaly ezt a válaszadók 25, az idén már 36 százaléka mondta jellemzőnek.

A felmérés szerint az újságírók többsége túlterheltnek és alulfizetettnek érzi magát, a politikai függetlenségre és a feddhetetlenségre adott válaszok aránya azonban a szakma általános megítélésének az ellenkezője: a válaszadók 62 százaléka politikailag függetlennek tartja magát és saját munkáját.

A szakterületek bontása alapján még a politikai újságírók között is többségben vannak azok, akik úgy látják, hogy „politikai elvárásoktól függetlenül” tudósíthatnak. A politikai függetlenség hiányáról a teljes szakmán belül a válaszadók 10 százaléka, a politikai újságíróknak pedig 18 százaléka számolt be.

A felmérésben részt vevők 81 százaléka magát feddhetetlennek mondta; alig öt százalék vallotta ennek az ellenkezőjét.

A tavalyi kutatáshoz hasonlóan ugyanakkor rendkívül sokan, a válaszadók 56 százaléka állította: van tudomása arról, hogy valamely kollégája rejtett ellenszolgáltatást fogadott el egy cikk megjelentetéséért. Erre a kérdésre nemmel válaszolt 24 százalék. De idén már minden ötödik megkérdezett kitért a válaszadás elől, ez a szám drasztikus növekedés az előző évihez képest.

A média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: mintegy ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felsővezetők között a pozitív válaszok aránya 19, a beosztott újságírók körében viszont alig 3 százalék.

A megkérdezettek szerint a média legfontosabb feladata, hogy elfogulatlan, korrekt tájékoztatást nyújtson, ám a válaszadók mindössze 7 százaléka látja úgy, hogy a magyar sajtó ezt a feladatát be is tölti. A többség – a felmérésben részt vevők 71 százaléka – szerint ezzel szemben elsősorban a tulajdonosok elvárását szolgálja ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pesta 2011. március 13. 18:53

Ráadásul épp most fut körbe egy súlyos médiahack, ami a magyar sajtó elfogultságát jól demonstrálja:

bombahir.hu/hirek/szanyi-tibort-konnyu-megszivatni-telefonbetyarkoda

A csattanó, mondhatnánk, orwelli, és tényleg nem igényel kommentárt, ahogy ezeknek bevallottan nem számít a valóság, hanem csak az, amit valóság címén bemutatnak nekünk. Ám félek, hogy unásig elcsépelt ez a frázis...

1 tarto 2011. március 13. 17:59

Nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon, és nemcsak a kollégák, hanem szinte minden, még gondolkodni képes ember hiteltelennek, korruptnak, elfogultnak tartja a mai sajtó és sajtómunkások nagy részét. A deviancia és a szenzációhajhászás, sőt keltés mellett sötét erők szószólói a magukat melldüllesztve mértékadónak, írástudónak, értelmiséginek hinni akaró - többnyire magukat liberálisnak hazudó - infantilis médiamunkások. Tisztelet természetesen a kivételnek. Akinek nem inge, az nyilván nem is ismer magára.

Információ
X