nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiperérzékeny állatok
A testbeszédünk segít megjósolni az állatoknak a halált

Hiszik-e, hogy a testbeszédünk még a közelgő halált is elárulhatja az állatoknak? Pedig ez lehetséges: a különösen érzékeny szenzorokkal megáldott macskák és kutyák számunkra észrevehetetlen jelek alapján képesek „megjósolni” rohamokat, de akár még természeti katasztrófákat is.

nyest.hu | 2010. február 8.
|  

Alig néhány éve egy amerikai gerontológus, Dr David Dosa érdekes történetet publikált egy orvosi szaklapban Oszkárról, a kétéves macskáról, aki meglepő pontossággal tudta „megjósolni” egy kórház betegeiről, hogy melyikük fog hamarosan jobblétre szenderülni. Egyszerűen körbesétált a kórteremben, és odatelepedett egy-egy beteg mellé. Eddig összesen 50 páciens esetében bizonyult tévedhetetlennek, és gazdája könyvet is írt róla, ami ezen a héten jelent meg az Egyesült Államokban.

A testbeszédünk segít megjósolni az állatoknak a halált

De valóban lehetséges, hogy egy állat megjósolja az emberi halált? És ha igen, hogyan? Bonnie Beaver, a texasi A&M Egyetem állatorvosi karának professzora szerint többféle magyarázat lehetséges, de biztosat egyelőre nem lehet tudni. Az egyik legfőbb feltételezés – meséli egy állatvilággal foglalkozó amerikai honlapon –, hogy a házi kedvencek megérzik az emberek testbeszédében bekövetkező változásokat. Oszkár esetében például valószínűleg arról volt szó, hogy a mozgolódó-fészkelődő páciensek helyett a macska egyszerűen csak egy nyugodtabb helyre, vagyis egy csendben fekvő páciens mellé húzódott. A másik elképzelés, hogy mivel az állatok érzékszervei jóval kifinomultabbak az emberekénél, olyan szagokat vagy hangokat is megérezhetnek, amik előttünk rejtve maradnak.

De vannak egyéb dolgok is a halálon kívül, amit a háziállatok képesek megérezni. Vannak kutyák, amik előre észlelik például a szívrohamot vagy a cukorbetegek közelgő kómáját. Mindezt olyan apró testbeszédbeli változások alapján, amit mi képtelenek vagyunk érzékelni. Természetesen nem minden kutya képes erre, de amelyik igen, azt be lehet tanítani arra, hogyan viselkedjen egy esetleges roham bekövetkeztekor. Az ember számára az egyik legnagyobb veszély ilyenkor, hogy a hirtelen földre zuhanás közben megsérül. Ezt elkerülendő a képzett kutya időben figyelmeztetni tudja gazdáját, hogy feküdjön le, mielőtt a roham megérkezik. Vagy betaníthatják arra is, hogy ilyenkor riassza a közelben lévő családtagokat.

A legmegdöbbentőbb, hogy az állatok akár még a közelgő természeti katasztrófát is képesek előre jelezni. Jó példa erre a néhány évvel ezelőtt Dél-Ázsia partjainál történt cunami, amikor röviddel a katasztrófa előtt az állatok nagy része elhagyta a partszakaszt, és magasabban fekvő helyre húzódott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X