nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A pingvinhímek árulkodó hangja

A nőstény pingvinek jól teszik, ha odafigyelnek udvarlóik kiáltásaira – azokból ugyanis kiderül, hogy mennyire lesz jó apa a kiválasztott.

MTI | 2010. július 21.
|  

A hím hangja elárulja, mennyire hájas, és ebből fakadóan mennyire megbízhatóan tudja majd őrizni a pár tojásait.

A kövér pingvinhím sokáig kibírja táplálék nélkül, ezért tovább képes költeni a tojásokat, mint egy sovány, amelynek időnként el kell távoznia a „fészekről”, hogy élelemszerzés céljából a tengerben halászhasson. Az antarktiszi Adélie-pingvinek általában pár hónapra hagyják el a tengert, hogy párosodjanak, és felneveljék fiókáikat.

„Az udvarlás során a hímek szerenádot adnak kiválasztottjuknak, miközben hátravetett fejjel rekedten trilláznak és rikoltoznak. Nem éppen dallamos ének ez, leginkább egy szamár és egy felpörgetett motor keverékéhez hasonlít” – szemléltette Emma Marks, az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatója.

Miután a megfelelő hímet kiválasztotta, a nőstény visszatér a tengerbe. Bár időnként leváltja párját, a költés az első két hétben nagyrészt a hímre hárul. Ebből fakadóan annak testtömege akár húsz százalékkal is apadhat a költési időszakban – írják az Aucklandi és a Massey Egyetem tudósítói a Behaviour című szaklapban a LiveScience tudományos hírportál (www.livescience.com) ismertetése szerint.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben hagyatkoznak a nőstények az udvarlási kiáltásra, amikor kiválasztják fiókáik leendő apját. Az antarktiszi Ross-szigeten, ahol nyaranta félmillió Adélie-pingvin tartózkodik, három hónapon keresztül több tucat hímet mértek meg, valamint vették fel rikoltozásaikat. Nyomon követték azt is, hogy milyen sikeresen vonzották magukhoz a nőstényeket, majd nevelték fel fiókáikat.

Megfigyelték, hogy a kiáltás középső, leghosszabb szakasza állandó frekvencián szólt, ha a hím kövér volt. Az ilyen hímekre gyorsabban csaptak le a nőstények, és sikeresebben is nevelték fel fiókáikat, mint soványabb társaikra. A kutatók feltételezik, hogy a testzsír valahogyan stabilizálja a hangot.

Miután felnevelték fiókáikat, és lefogytak, a hímek hangja is megváltozott. Ebből fakadóan a csalás szinte kizárt, hiszen a sovány pingvin nem tudja produkálni azt a hangi stabilitást, amely az ígéretes, kövér állatokat jellemzi.

A nőstények tehát teljesen a fülükre hagyatkozhatnak a párválasztásnál, míg a szemükre alig – hiszen ha egy hím felborzolja tollait vagy más testtartást vesz fel, máris kövérebbnek látszik. És hát a látszat csal...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X