nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyíltság jó dolog, különösen a törvényhozásban

Milyen hosszúak voltak a parlamenti felszólalások? Ki beszélt a legtöbbet? Melyik párt beszélt a legváltozatosabban? Mely témák, mikor kerültek terítékere? Megannyi izgalmas kérdés – amelyekre a modern nyelvtechnológia segítségével most választ kaphatunk!

nyest.hu | 2017. november 20.
|  

Idén november 20 és 30 között tartják szerte a világban a Nyílt Jogalkotás Hetét. Hazánkban a K-Monitor csatlakozott az eseményhez, ennek keretében november 27-én várják az érdeklődőket izgalmas előadásokkal és kocsmakvízzel a Gólyában.

A modern képviseleti demokráciáról sokan Burke megbízó–ügynök modellje szerint gondolkodnak. A neves politikafilozófus szerint ugyanis a rendszeres választások során fejezik ki a polgárok akaratukat arra nézve, hogyan is folyjanak az ország ügyei, de két választás között az élet más dolgaira koncentrálnak. A képviselők dolga, hogy képviseljék választóikat, munkájukról a választásokon adnak értékelést a polgárok.

A Parlament ülésterme
A Parlament ülésterme
(Forrás: Brian Adamson/ Wikimedia Commons / CC BY 2.0)

De honnét is tudhatja az egyszerű választó, hogy mit csinál képviselője a parlamentben? Az értékeléshez hozzá tartozik, hogy lássuk milyen ügyekben aktív a minket reprezentáló egyén és az általunk választott képviselőcsoport. Egy parlamenti ciklus kellően hosszú ahhoz, hogy olyan ügyek merüljenek fel, amelyekben hallatni szeretnék egyes választók a hangjukat – de kit keressenek fel?

Nem véletlenül szólalnak meg nap mint nap politikusaink a médiában és mondják el véleményüket minden ügyben. De vajon tényleg azok végezik a parlamenti munkát, szólalnak fel rendszeresen, nyújtanak be törvényjavaslatokat, stb., akiket sokszor látunk, vagy hallunk a médiában? A parlamenti munka nyílt dokumentálása nélkül ilyen kérdéseket nem tudnánk megválaszolni.

A benyújtott törvényjavaslatok archíválása, a parlamenti ülések jegyzőkönyveinek vezetése nem csak az utókornak szóló gesztusok, ezekből informálódhatunk közös ügyeink alakulásáról. „Szerencsésebb történelmi fejlődésű” országokban ezért napjainkban már nem csak elérhetőek elektronikus formátumban a parlamenti adatok, hanem külön figyelmet fordítanak arra, hogy azok könnyen kereshetőek legyenek, pontos és bőséges meta-adatokkal lássák el azokat.

 Magyarországon az országgyűlés jegyzőkönyvei szabadon elérhetőek, akárcsak a beterjesztett törvényjavaslatok. A parlament.hu kereső funkciója a legalapvetőbb keresési műveletekre jól használható, az országgyűlési képviselők adatlapjai minden fontosabb alapinformációt tartalmaznak, továbbá gépi formátumban is olvashatóak API-n keresztül.

Nem is állunk rosszul, de lehetne jobb a helyzet. A K-Monitor önkéntesei azon dolgoznak, hogy a jegyzőkönyveket még jobban lehessen keresni. Eközben a begyűjtött adatokat is elemezték. A meetupon az eredményekből kaphat ízelítőt a hallgatóság. Aki kíváncsi arra, hogyan alakult a felszólalások hossza, vagy melyik párt használ változatosabb szókincset, esetleg érdekli milyen témák mikor kerültek terítékre az elmúlt 27 évben, az feltétlenül jöjjön el 27-én a Gólyába! A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció ajánlott az esemény oldalán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X