nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A női érintés befolyásolhatja döntéseinket

A váll, a kar vagy a hát gyengéd érintése is megváltoztatja az emberek kockázatvállalási hajlandóságát, különösen a női érintés hatásos a befolyásolás szempontjából - állapították meg kis létszámú kísérleteik alapján amerikai és kanadai pszichológusok.

MTI | 2010. május 14.
|  

„Ez egy kommunikációs mód, amelyet orvosként vagy kereskedőként érdemes észben tartani” – közölte Jonathan Levav kutatásvezető, a New York-i Columbia Egyetem marketingprofesszora. Mint hozzátette, az érintés az emberi viselkedés hirtelen, ám észrevétlen befolyásolásának igen hatékony módja.

Jennifer Argóval, a kanadai Albertai Egyetem kutatójával közösen írt tanulmánya, melyben az érintéssel kapcsolatos kísérleteik eredményeit összegzik, a Psychological Science című szakfolyóiratban jelent meg.
Az egyik tesztben 67 önkéntes férfit és nőt kértek meg arra, hogy válasszanak anyagilag megtérülő vagy kockázatos szerencsejáték között, miközben egy női vagy férfi munkatárs megérintette őket vállukon, karjukon vagy hátukon. Megállapították, hogy mindkét nem képviselői nagyobb valószínűséggel választottak szerencsejátékot a megtérülés garanciája nélkül is, ha nagyobb biztonságban érezték magukat az érintés miatt. Különösen hatásos volt a női érintés.

Egy másik kísérletben 105 embert kértek meg, hogy osszák szét pénzüket két befektetési forma között. Kötvénybe fektethettek, amely évi négy százalék hozamot garantált, vagy egy kockázatos ügyletbe, amelyben nem volt biztosítéka a megtérülésnek. Ebben a tesztben is azok vállaltak nagyobb eséllyel kockázatot, választották a szerencsejátékot, akiket a döntés előtt nő érintett meg a vállán.

Levav és Argo a korai anyai kötődés biztonságot nyújtó emlékére vezeti vissza az eredményt. „Egy nőtől érkező, támogatást feltételező egyszerű vállveregetés vagy hátlapogatás is előhívhatja azokat az érzéseket, amelyek hasonlítanak a biztonságérzethez, amelyet az anya nyugtató érintése nyújtott a gyerekkorban” – írták tanulmányukban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X