nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hazug embert előbb utolérik, ha kézzel ír

A haifai egyetemen izraeli kutatók új módszert fejlesztenek ki a hazugságok leleplezésére.

MTI | 2009. szeptember 8.
|  

A kézírás elemzésével a kutatók szerint felismerhető, hogy a leírt szöveg igaz vagy hamis. A kutatáshoz 34 hallgatót vizsgáltak meg, akik azt a feladatot kapták, hogy egy valós és egy kitalált történetet vessenek papírra, pontosabban egy szenzorokkal ellátott felületre.

Kiderült, hogy a valós alapú szöveg jócskán különbözött az ugyanazon személy által leírt kitalációtól. A részt vevők írásképeinek részletei, például a különböző betűk egymáshoz viszonyított aránya anélkül változtak, hogy a hallgatók észrevették volna.

A kutatók ezt azzal magyarázták az Applied Cognitive Psychology című szaklapban, hogy egy író ember nem gondolkodik azon, hogy mekkora egy A betű az O-hoz képest, hanem csak azon, hogy mit írjon és hogyan fogalmazza azt meg – jelentette a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Az észrevétlen eltérések oka, hogy a kitalált szöveg esetén koncentrálni kell a hazugságra, miközben húsz éves kortól maga az írás automatizált folyamat. Mivel a hazug a füllentéssel van elfoglalva, az automatizált folyamatok részlegesen blokkolódnak: a hazugságok által igénybe vett agyterület hiányzik az íráshoz – ezért változik az íráskép.

Ennek ellenére gép nélkül továbbra is nehéz lesz leleplezni egy kijelentés valódiságát. Akadnak ugyanis olyan füllentők, akiknek sikerül szavahihetőnek tűnniük. Nem is beszélve a gyerekekről, akik egy általuk hallott élményt képesek úgy előadni, mintha tényleg velük történt volna.

Információ
X