nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A farok nyelvéről

Tudjuk, ha az eb örül, csóválja a farkát. A macska viszont akkor teszi ugyanezt, ha mérges. De vajon miért alakult ez így? A farok nyelvéről.

nyest.hu | 2010. június 15.
|  

Akinek van kutyája, az tisztában van vele: ha a négylábú csóválja a farkát, az a barátságosság egyértelmű jele; ha a farkát egyenesen feltartja, akár egy zászlót, akkor azzal harci készültségét jelzi; és ha behúzza a farkát a lábai közé, akkor azzal a megadást, a harc feladását fejezi ki. A kutyáknál az idők folyamán kifinomult „faroknyelv” alakult ki: szinte minden egyes pozíció mást közvetít.

A macskáknál ezzel szemben ez a fajta nyelv nem annyira kifejező. Róluk tudjuk: ha a farkukat csóválják, azzal éppen hogy rosszallásukat közlik.

Annak, hogy a kutyák kifinomultabb farok-kommunikációval rendelkeznek, történelmi okai vannak. Amikor az eb és a cica még nem volt háziasítva, vadászattal „kereste a kenyerét”. Mivel a kutya csoportban vadászott, kézen fekvő volt, hogy az erdőben való kommunikációhoz a farkát használja: ezzel nagyobb távolságra való társainak is könnyen jelezhetett. A macska viszont egyedül vadászik, és ezért nem volt szüksége rá, hogy terjedelmes „faroknyelvi” szókincset alakítson ki – írja a Daily Times.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X