nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A 19. század brit hírei és botrányai – online

A British Library több mint 2 millió oldalnyi, csatajelenetektől, sport- és rendőrségi hírektől hemzsegő brit sajtóanyagot tesz közzé a honlapján. A cikkek közti keresés ingyenes, a letöltésért azonban fizetni kell – írta a The Guardian.

nyest.hu | 2009. június 18.
|  

49 országos és helyi újság anyaga került fel június 18-án a British Library honlapjára, amelyek átfogó, első kézből származó betekintést nyújtanak a 19. századi Nagy-Britannia ünnep- és hétköznapjaiba, így olvasásuk minden bizonnyal egyedülálló élményt nyújt az érdeklődőknek.

A cikkeket böngészve megdöbbentő lehet, hogy 200 év alatt lényegében nem sokat változott a világ: a hírek 1809-ben (és utána) is ugyanarról szóltak, mint 2009-ben. Háborúk, természeti katasztrófák, gazdasági csőd, növekvő munkanélküliség és alkoholizmus. Így a kíváncsiak online olvashatnak a waterloo-i csatáról (az 1815. júniusi lapszámokban) vagy az 1878-as bankválságról. A sportszeretőknek az FA-kupa első döntőjéről szóló 1878-as beszámolók lehetnek érdekesek, míg a krimirajongók a Hasfelmetsző Jack utáni hajszát követhetik nyomon.

A keresés ingyenes, a cikkek olvasásáért azonban fizetni kell: egy 24 órás, legfeljebb 100 cikk elolvasására jogosító belépő 7 fontba (kb. 2300 forint), egy egyhetes, legfeljebb 200 cikk letöltését biztosító belépő pedig 10 fontba (kb. 3300 forint) kerül.

Információ
X