nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvünk eredete
karesz57 , 2010. december 20. 17:43

A  magyar  nyelv  egyedülálló  Európába.De  egyben  nehéz  nyelv,mert  nem  hasonló  más  nyelvekkel.Akiknek  nehéz  a  nyelv  érzékük ,nehezen  tudják  megtanulni.Szinte  kész  csoda,hogy  fennmaradt  a  történelem  viharában.

De  hogyan  keletkezett  és  mikor   a  magyar  nyelv ? Ez  egy  nagyon  vitatott  kérdés,mely  nagy  indulatokat  váltott  és  vált  ki.Sokan  többféle  magyarázatott  adnak  erre  a  kérdésre.De  jó  volna  tudományosan  lezárni  ezt  a  kérdést.De  úgy  látszik,hogy  még  várnunk  kell ,de  reméljük  ,hogy  egyértelműen  lezárják.

Olvastam  egy  nagyon  érdekes  cikket.Egy  németországi  magyar  tesz  fel  kéréseket,melyre  megkapta  a  válaszokat.  Együtértünk-e  a  válaszokkal?Mindenki  eldöntheti.De  az  a  tény,hogy  érdekel  bennünket ,az  jó  dolog.Örrömmel  tapasztalom,hogy  az  egyik  blogomat  sokan  olvassák  a  világ  minden  táján.Nagy  dolognak  tartom,hogy  magyarúl  sokan  tudnak  a  világban.Igaz  az  is,hogy  a  magyarok  történelme  olyan  volt,hogy  többször  sok  magyar  kényszerült  elhagynia  Magyarországot.Sokan  kivándoroltak,de  ápolták  a  magyar  nyelvet  az  új  hazában  is.

Én  csak  leirtam  a  véleményemet.De  a  a  számomra  érdekes  cikk  itt  olvasható :

Nyelvek születése és terjedése

Hogyan születnek és terjednek el a nyelvek? Milyen régiek Európa nyelvei? Miért megy végbe a nyelvcsere? Befolyásolhatják-e a genetikai kutatások a nyelvészet eredményeit?

Cikk : http://www.nyest.hu/hirek/nyelvek-szuletese-es-terjedese

Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Sándorné Szatmári 2024. február 15. 10:59

A nyelvek akkor gazdagodnak leginkább és lehetnek nagyon árnyaltak, ha képesek minél több külső nyelvi hatást "magukba szívni" és "megemészteni" olyan módon, hogy a saját nyelv lényegi szemléletét, vázát képesek legyenek rugalmasan tovább fejleszteni, hogy pl. a magas kultúrák fejlődési szintjét (és azok sebességét) is nyomon követhessék és megértsék, hogy adott esetekben azokhoz hozzá is tehessenek, miközben aktuális nyelvükben is megjelenítik azokat ..

(Az ősi, természeti kultúrák alapvető értékei ugyanakkor figyelmeztetnek rá, hogy a fejlődés ha túlzott mértékű, tönkre teszi a bolygót, és ezek a kultúrák eltűnhetnek..)

A mai magyar nyelvet elegendő külső hatás érte ahhoz, hogy szókincsét gyarapítsa, miközben a magas kultúrák hatásait is folyamatosan "magába szívta".. A földrajzi elhelyezkedés, a népvándorlások amik a Kárpát medencét érték, és a magyarok vándorlása is nagy hatással volt a mai nyelvre..

Ilyen sokoldalú behatás tényleg nem sok nyelvet érhetett..

6 pixel5 2013. január 25. 12:02

@istentudja: Nem ninden nyelv egydülálló. Vannak nyelvek, amelyek egy másik nyelv derivátumai, ilyenek pl. az újlatin nyelvek is.

A magyar nyelv valóban egyedülálló, mind szerkezetében, mind árnyaltságában. Nincs még egy nyelv a világon, amelyen olyan pontosan, érzékletesen, oly részletgazdagon kifejezheti magát az ember fia, mint ahogy teheti ezt magyarul.

5 Krizsa 2013. január 20. 11:51

A magyar nyelv azért egyedülálló Európában, mert az egyetlen olyan gyöknyelv,

amely az ősgyökök (ősi mássalhangzók és mssh. párosok) mellé

már minden újabb mássalhangzót is felvett (B, C, D, F, G, Sz, Z/Zs-t), mégis nagyszerűen megőrizte a gyöknyelvi szerkezetét.

Tehát nem leromlott nyelv.

Gyöknyelv Európában a finn is, de az a legrégibb. Azért a legrégibb mert az előbb emlitett mássalhangzókat (néhány évtizeddel ezelőtt) még idegen szavakból sem ismerte.

Emiatt van csekély "rokonsága" a magyarral. De nem 3-4 ezer, hanem úgy 20-30 ezer évvel ezelőttről:-).

*****

Nem idegeskedünk a hiányzó N miatt, azért nem, mert nyilvánvaló, hogy egyszerűen lemaradt.

4 HumanPista 2012. január 5. 18:09

@bibi:

Minden tekintetben!!!

3 bibi 2011. október 13. 17:18

"A magyar nyelv egyedülálló Európába."

1/ EurópábaN.

2/ Milyen tekintetben áll egyedül?

2 karesz57 2011. október 11. 22:27

@istentudja: Igaza van '

1 istentudja 2011. június 14. 14:48

Minden nyelv egyedülálló.Minden nyelvet nehéz megtanulni.Mindenre több magyarázat van.Minden magyarázatot meg kell magyarázni.Mindenkinek mindig mindenben igaza van.Csakhogy az igazság mindig más.Várat magára,az átkozott.Olyan mint egy találka.

Információ
X