nyest.hu
Kövessen, kérem!
A legutolsó kérdések
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a DTP? Mi köze van a fordításhoz?

Olvasónk, K. I. a következő kérdést tette fel nekünk:

Az utóbbi néhány évben többször is kellett fordítási ajánlatot kérnem a mérnöki irodánál, ahol dolgozom. Több alkalommal is láttam a DTP szót ezekben az ajánlatokban. Többé-kevésbé értem, hogy mit jelent ez, de azt már végképp nem értem, mi köze van ennek a fordításhoz.

A DTP rövidítés az angol Desktop Publishing („asztali kiadványszerkesztés”) kifejezést takarja. Egy DTP-vel foglalkozó szakember számítógép és speciális szoftverek használatával hoz létre elektronikus formátumú vagy nyomdai dokumentumokat.

Sokszor előfordul, hogy a fordítandó szöveg ábrákat, táblázatokat, képfájlokat tartalmaz, amikben szintén található szöveg. Az egyik feladat ilyenkor az, hogy a szöveget valamilyen eljárással ki kell nyerni az ábrából, hogy a fordító azzal gyorsan és hatékonyan dolgozhasson, a másik pedig az, hogy az elkészült, lefordított szöveget úgy kell visszailleszteni az ábrába, hogy az leginkább hasonlítson az eredeti dokumentumra. Nem ritkán magát az ábrát is újra elő kell állítani, mert nem mindig áll rendelkezésre annak eredeti, szerkeszthető formátumú verziója.

Sokszor olyan igény is felmerül egy fordítással kapcsolatban, hogy az elkészült dokumentumot a megrendelő rögtön nyomdába is küldené – ilyenkor az a feladat, hogy a dokumentumot nyomdai sokszorosításra alkalmasan kell leadni, azaz nyomdakész állapotba kell hozni.

Tehát lényegében minden olyan esetben, amikor a fordítást megrendelő személynek, cégnek nem csak egy nyers, formázatlan fordított szövegre van szüksége, DTP munkával kell – vagy legalábbis érdemes – számolnia.  Ezért találja meg olvasónk több ajánlatban is a DTP kifejezést.

A Nyelv és Tudomány Szolgáltatások fordítási munkái kapcsán teljes körű DTP-szolgáltatást nyújt a megrendelőknek – kattintson ide, ha erről a szolgáltatásról bővebben kíván olvasni, esetleg írjon nekünk, ha további kérdése támadt.

Információ
X