nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tagadás, tiltás.
Előre bocsájtom, nem vagyok nyelvész, csak egyszerű öreg [74] mérnök, és mint ilyen, szeretem a pontosságot. A tagadás ugye valaminek a nem létét, hiányát jelenti, tehát kijelentünk, megállapítunk valamint. Ezzel szemben a tiltás felszólítás, hogy az előbbiek ne következzenek be. Én még úgy tanultam, hogy vannak tagadó és tiltó és szavak, most pedig csak tagadó szó meghatározás ismeretes. Engem zavar, ha írott szövegben pl, az "én sem ismerem" helyett azt látom, hogy "én se ismerem" . Régen úgy tanították, hogy a sem=is nem.
Nyitotta: Jaminai, 2014. 01. 09, 19:33
Vissza
Megjelenített tételek:
mederi 2021. 10. 12, 12:05

A tiltással kapcsolatban.

PL:

1A/

"A ne menj oda!" / "Ne tegyél ilyet soha!"/ "Ne veszekedj!"

vagy

2A/

a "Se(m) ide, se(m) oda ne menj!" / Se(m) ilyet, se(m) olyat ne tégy!" / "Te se(m) veszekedj!"

1A/ esetén a "ne" azért tűnik helyesnek, mert feltételezett előtte egy ijedt, vagy mérges rövid, határozott "NEM!", amit röviden, "NE'! szókezdéssel új, bővített mondatba helyez valaki..

2A/ esetén már a "tárgy", nem szokásos, hiszen helyre (ide, oda,), féleségre (ilyen, olyan), viselkedésre (veszekedő) utaló helyzetekre utal, mintegy megmagyarázza, összehasonlítja a tiltott helyzetet. Azért "labilis" a "se(m)" használata, mert a tiltás ténynek látszik ugyan, de lehet hogy rákérdez a tiltott, és nem tudni kinek lesz "igaza".. Vagy enged a tiltó, vagy nem egy "vita" után..

 

mederi 2021. 10. 12, 11:33

Nem mondhatom, hogy a hozzászólásodnak se füle, se farka, de eléggé se hús se hal jellege van, amivel azt akarom mondani, hogy a "sem" kopása "se"-re nem új keletű.

PL. a régebbi használatra:

"Én nem tudom azt." és "Én nem tudok semmit/ mindent/ akármit."

"Sem ezt, sem azt nem állítottam." 

A magyar nyelv egyik jellegzetessége, hogy minden téren megkülönbözteti a határozott és határozatlan kapcsolat rendszer fogalmát a nyelvhasználatban, legalább is eddig így volt.

A "sem" arra utal, hogy nem tudja eldönteni, hogy mit mondjon, mert nincs elég információja, vagy egyszerűen nem meri megmondani, hogy mit gondol..

A "se'" olyan formáció, mint a "-ba' "/ "-be '" használata, ami szintén valaminek a hiányát mutatja, amit én alul informáltságnak, vagy éppen tudatlanságnak ítélek, mert a magyar nyelv valós szituációkhoz való kapcsolatát gyengíti.

A nyugati nyelvekben köztudottan nincs meg az előbbi "kiindulási pont", mert "cél orientált" nyelvekről van szó!

(Nem akarom tovább "ragozni", hová vezetett a "korábbi kifejezetten célorientált", emberközpontú gondolkozás!! Mindenki megtapasztalhatja a globális hatását..)

A magyar nyelv "elavultsága" ezen a téren mára megdőlt, tehát támogatom azt a megközelítést, hogy a nyelv "lassító hatását" a gondolkozásban támogatni kéne! 

Nem kéne az ajánlott "sztenderd" nyelvből hagyni "elhalni" azt a gondolkodásmódot, ami  "támogató"  jellegű abban, hogy a megismerhető valóságból kiindulva, tudjunk relatíve helyesen dönteni. Tudjunk "nemet", vagy "igent" mondani, de ne azért mert az egyik féle választásunk a mi mai célunkkal  megegyező, hanem azért, mert az általános (időben is előre látható!, globális) célokkal OPTIMALIZÁLVA is megegyező, vagy ha nem az, dönthessünk az elvetéséről.

Válasz erre: hhgygy, 2016. 04. 27, 21:51
hhgygy 2016. 04. 27, 21:51

Nem mondhatom, hogy a hozzászólásodnak se füle, se farka, de eléggé se hús se hal jellege van, amivel azt akarom mondani, hogy a "sem" kopása "se"-re nem új keletű.

Vissza
Megjelenített tételek:
Információ
X