nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért nem lesz zsidó nemzetiség ?
karesz57 , 2011. szeptember 20. 10:36

A  zsidó  nem  nemzetiség 'A  Mazsihisz  továbbra  is  ezt  akarja.De  miért ?Mert  ez  volt  jó  a  zsidóknak.De  egyénileg  lehetnek  zsidók . Csodálkozok  ezen,de  tiszteletbe  tartom.Ez  a  zsidókra  tartozik.De  választ  kaptam  egy  kérdésre '
Több  mint  száz  évvel  ezelőtt  gazdag  zsidók  építették  újjá  a  városomat.Én  hálás  vagyok  ezért,mert  nagyon  jó  ízlésük  volt.Nagyon  jó  kereskedők  voltak.Az  öregektől  hallottam,hogy  ami  megjelent  ma  Párizsba,az  holnap  már  nálunk  is  volt.A  zsidó  kereskedők  hitelbe  is  adtak.Üzleteik  és  gyáraik  is  voltak.Sőt  még  bankjaik  is  voltak.Nem  dicsérem  őket,de  ami  tény  az  tény .
De  nem  találtam  az  egykori  népszámlálás  adatai  között  azt,hogy  :zsidó  nemzetiség,etnikum.Miért  tettem  fel  a  kérdést.Most  kaptam  meg  a  választ.Igen  a  zsidó  ember  magyar  nemzetiségűnek  vallotta  magát.A  magyar  származású  Nobel  díjasok  között  is  többségében  volt  a  zsidó  származású.De  ez  most  baj ?Nagyon  jó  hírnevet  szereztek  Magyarországnak.Továbbra  is  Magyarországon  nem  lesz  zsidó  nemzetiség.Én  ezt  tiszteletbe  tartom '
Forrás  cikk : http://www.nyest.hu/hirek/a-mazsihisz-tovabbra-is-ellenzi-hogy-nemzetisegge-nyilvanitsak-a-zsidosagot

Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Krizsa 2013. január 20. 12:32

Először is eszetlen és elképesztő antiszemitizmus van ma is M.o.-on. Ezt a saját rokonságomban is és az interneten is látom. Tehát úgy gondolják, hogy igy zúdul rájuk kevesebb baj.

Ez szerintem ugyan nem teljesen igaz... mert nemsokkal azután, hogy nemzetiségnek vallanák magukat - azt hiszem - ezzel éppenhogy javitanának a helyzeten. Pl. intézményes jogi eszközeik volnának a hőbörgések ellen.

Másodszor igaz, hogy a magyar zsidók jó része inkább és büszkén magyarnak tartja magát Magyarországon.

Harmadszor a zsidó vallás és nép fogalma (külhonban, nem-Izraelben) szétválik náluk.

Én persze könnyen pofázok, mert én pont "elmentem". Pedig úgy néz ki, hogy nem is voltam zs. származású. (Ami nem teljesen biztos, de az igen, hogy több nemzedékre sem tudtam irattal kimutatni. De ez sem érdekes, mert már rég megoldottam:-).

Szóval azt hiszem, hogy tényleg az a helyes (egyelőre), hogy aki zsidónak vallja magát, az vállalja fel egyénileg a népszámláláskor. Én például felvállaltam az utolsó olyan népszámláláskor, amikor még állandó lakos voltam M.o.-on. De csak méregből, mert előtte jól összevertek... Meg az is probléma, hogy ha csak egy nemzetiséget lehet beirni, akkor egy magyar, az elsősorban mindenesetre magyar.

Információ
X