nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Súlyosítás?
Bírósági ítéletek kapcsán hallom egy ideje a megszokott súlyosbította helyett a súlyosította kifejezést. Szerintem ez logikátlan (bár tudom, a nyelv nem mindig logikus), mivel akit elítéltek, annak az ítélet súlyos, ha ennek mértékét emelik, akkor súlyosabbá teszik, azaz súlyosbítják. Nem?
Nyitotta: nalbi, 2011. 10. 25, 13:59
Vissza
Megjelenített tételek:
hhgygy 2016. 04. 27, 21:54

A súlyosítás ugyanolyan manír, mint a színészeknél a játsztam.

tenegri 2014. 01. 10, 10:56

Valóban nem kell, hogy logikus legyen és az sem, hogy egy és ugyanazon módon legyen logikus. A súlyosítás pont annyira logikus mint a könnyítés (vs könnyebbítés) vagy épp a nehezítés (vs ?nehezebbítés, *nehezbítés), a rövidítés (vs *rövidebbítés, de hosszabbítás vs ?hosszítás). Ha a hasonló szavakat nézzük, akkor lehet hogy éppen a súlyosbítás az, ami inkább kilóg a sorból és kisebbségben van a képzésmódját tekintve, "logikátlanabb" (vagyis inkább eltérő motivációjú) mint a többi. Ettől függetlenül lehet szokatlan a súlyosítás, s szakkifejezésként adott körülmények között még hibásnak is tarthatják, bár az előfordulási gyakorisága (súlyosbítás : súlyosítás a Google szerint 4 160 : 13 400, azaz kb. 1:3) és előfordulási helyei (jogászok írta jogi szakszövegek is) alapján nehéz lenne ezt indokolni.

Jaminai 2014. 01. 09, 19:06

Szerintem is súlyosbítás. A jogászok mindig is hajlamosak voltak "teke nyakart"  szavak, kifejezések használatára. Sajnos.

Vissza
Megjelenített tételek:
Információ
X