nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
LátszÓDik?
Nem túl régi divat, hogy a látszik, látszott kifejezéseket a médiákban látszódik, látszódott alakban halljuk, olvassuk. Nekem ez körülményes(kedő)nek tűnik, talán nyelvtanilag helytelen is. Mi a T. Fórum véleménye?
Nyitotta: nalbi, 2011. 10. 25, 13:52
Vissza
Megjelenített tételek:
danielm 2018. 04. 20, 13:48

Ugyanezt lehet hallani a hallatsziki-hallatszódik szópárnál is.

Szerintem a látszik/hallatszik a régebbi ("helyes"?), és a látszódik/hallatszódik az analógia, az újabb forma. De ez csak tipp.

Janika 2013. 08. 15, 09:48
Ez teljesen szabályos alak, sőt ha belegondolunk a jelentésébe, akkor beláthatjuk, hogy egyenrangú. A lát a normál (egyenes) forma, a látszik, látszódik a szenvedő (passzív) szerkezet. Az első esetben azt akarjuk kifejelztni, hogy a "cselekvést" az alany végzi, szenvedő formánál meg azt hogy az alannyal történik valami.pl a színész a fimben játszIK, de a film a városban játszÓDIK. a gyerek szétkeni a sütit az asztalon, a süti viszont szétkenődik.vagy a klasszikus fára mászó macska: a macska felmászik a fára (ő végzi cselekvést), a macska felmászódik a fára (vele történik), bár ez utóbbit nem szoktuk mondanipersze attól szép a nyelv, hogy mindenre van kivétel, sőt sokszor nem egyértelmű, hogy mikor aktív, miklor passzív szereplője az alany a cselekménynek, és a szenvedő formának is mlehet több alakja.a látszik pont egy ilyen eset, hiszen ha valami látható pl egy hegy, akkor az látszódik (vele történik), mivel nem a hegy végzi a cselekvést, hanem az aki látja. Ennek ellenére a látszik is ugyanazt jelenti, mint a látszódik, mivel az egyenes alakra a lát igét használjuk,talán vannak fokozatok, amit szül, és a csap igén figyelhetünk meg.a anya gyereket szül, a gyerek születik, talán azért nem mondjuk hogy születődik, mivel valamennyire a gyerek is részese a szülésnek, születésnek.az ablakot viszont ha a huzat becsapja, akkor az ablak becsapódik és nem *becsapik* vagy *becsapszik*, talán így fejezzük ki, hogy az ablak egyáltalán nem tehet arról hogy a huzat becsapta
Vissza
Megjelenített tételek:
Információ
X