nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alma szavunk eredete
Honnan ered az alma szavunk? A spanyol nyelvben az alma lelket jelent. Mikor ezt meglàttam elgondolkoztam hogy mièrt is ez a hasonlòsàg.Igaz a jelentèsük màs. Viszont keresztnevünk mint Alma ezt jelenti: 1. - germán eredetű; jelentése: erőfeszítés a harcban + védelem; 2. - latin eredetű; jelentése: tápláló, felfrissítő; 3. - angol eredetű; jelentése: az almai csata nyomán. Akkor talàn a keresztnèv volt hamarabb? Az alma az egyik legjobb gyümölcsünk tènyleg vèdelmet nyùjt,erőt ad,tàplàl,felfrissìt. A spanyol nyelv pedig ùjlatin nyelv. A szótàrban a latin alma nagylelkűt jelent. Viszont a latinban az alma pupillam. ( innen ered a pupillàm szavunk?? ) a spanyolban manzana. Ha az alma a spanyolban lelket jelent.honnan is ered a mi lèlek szavunk? Azt olvastam finnugor eredetű ès a lèlegzet szòból ered. A spanyolban n hasonlìtanak.a lèlekzet:aliento. Lèlek:alma. A latinban: lèlekzet: halitus. A lèlek:ánimam. Sok nyelvet megnèztem de n hasonlìt a lèlek lèlekzet szavuk. Na jó mostmàrelèg zavaros ez az egèsz. Hogy is van ez?
Nyitotta: Gubica, 2013. 11. 09, 16:20 (szerkesztve: 2013. 11. 09, 17:03)
Vissza
Megjelenített tételek:
baloch 2014. 03. 26, 13:51

A magyar "alma" = krími tatár "alma" egyezéssel együtt a "körte" szavunkra is van krími tatár megfelelés: "kertme", ez sokkal jobban hasonlít szavunkra, mint a krusa és ilyenek.

A "grit" kifejezés különbözteti meg az angolban az almától, ami a benne lévő kövecsekre utal. "Körte" szavunk akár ezzel is kapcsolatban lehet?

Middle English gret, sand, from Old English grēot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pear

http://hu.wiktionary.org/wiki/k%C3%B6rte

baloch 2014. 03. 26, 13:00

Javaslom, hogy ne úgy közelítsünk hozzá, hogy a szó honnan ered (mert akkor törvényszerűen csak jövevényszó lesz), hanem hogy mely nyelvekben van még hasonló alakban.

azeri: alma

baskír: alma

gagauz: alma

karacsáj-balkár: alma

karakalpak: alma

krími tatár: alma

kirgiz: alma

kumyk: alma

nogaj: alma

tatár: alma

türkmén: alma

ujgur: alma

török: elma

üzbég: olma

mongol: alim

Az almát, mint növényt Közép-Ázsiából származtatják, onnan, ahol az "alma" hangalak leginkább lefedi a térképet, és egyben a magyar etnogenezis egyik helyszíne. Szerintem mindenképpen az 1000-3000 évvel ezelőtti türk és azelőtti kapcsolatunkat jelzi, és nem a KM-beli középkori török befolyást. Bátorkodhatunk feltételezni, hogy a magyar alma szavunk közel áll az ősi, almát jelentő hangalakhoz, és akár ősi szavunknak is tekinthető. Úgy tűnik számomra, hogy az európai nyelvek az "alma" hangalakhoz hasonló, részben lecsapott, hozzátoldott illetve a közepén hangátvetéssel módosult változatát használják, és a benne lévő "m" hang "b" és "p" hanggá keményedett néhol (ull, milo, jabloko, apple, sőt a német még egy "p" utáni "f" hanggal meg is cifrázza stb). Hogy ez mikor történhetett, arra én is kíváncsi lennék.

http://hu.wiktionary.org/wiki/alma

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple

Vissza
Megjelenített tételek:
Információ
X