nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
 
Számítógépes nyelvészet
Sorozatunk első részében megpróbáltuk felhívni a figyelmet arra hogy az újmédia területén alapvető változások történnek és olyan, eddig magától érthetőnek vett dolgokat kell átgondolnunk mint a szótár. Láttuk hogy a Wordnik a média legegyszerűbb építőköveiről a szavakról próbál meg minden lehetséges információt összegyűjteni és elérhetővé tenni (érdemes ezzel kapcsolatban a Wordnik kutatási igazgatójával, Jeremy Kahn-nal készített interjúnkat is elolvasni). A digitális platform nem csak azt tette lehetővé hogy az információ konvertálható legyen különböző hordozókra, de egyben azt is hogy az információra mint adatra tekintsünk amiből újabb információ nyerhető ki.
2011. február 15. 21:17
0 hozzászólás
Sokan ismerik a városi legendát hogy az eszkimók a hóra húsz vagy n szóval is rendelkeznek, mi meg csak eggyel. Ugyebár az eszkimók ott fent északon havas környezetben élnek, a hó annyira átjárta mindennapjaikat hogy temérdek szót alkottak rá, mi meg nem. Ez így nem igaz (l. itt), de a nyelvi relativizmus tétele megér egy posztot, hiszen nem rég a The Economist Debates sorozatában Lera Boroditsky és mark Liberman cserélt eszmét erről. És persze gyakorlati következményei is vannak annak hogy mennyire érvényes ez a tétel!
2011. január 31. 21:41
3 hozzászólás
A poszt a http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ blogon jelent meg 2011. január 29-én Sokan temetik a Guttenberg-galaxist, pedig nagy a mozgolódás ezen a téren. Az újmédia telis-tele van innovációval, persze még nem látszik hogy a sok újdonságból mikor marad meg és válik általánosan elfogadottá, azonban vannak olyan irányzatok melyek kijelölik az utat. Sajnos ezekről felénk keveset olvashatunk itthon, az iPad/Kindle és mobil eszközökkel kapcsolatos híreken túl. Sorozatunkban megpróbálunk túllépni ezen és bemutatni pár olyan irányt ami utat mutathat. Az első részben a szavakra fókuszálunk és a szótárra, ami sokak szerint unalmas téma, sokan nagyon egyszerű dolognak tartják az online szótárakat, azonban a kérdés ennél sokkal összetettebb.
2011. január 30. 14:57
0 hozzászólás
Bemutatkozó

Válogatás a http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ blog írásaiból.

Utolsó hozzászólások
Információ
X