nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs búcsú a fegyverektől
Galván Tivadar , 2018. március 10. 19:44

Lee Child: A nevem: Jack Reacher (General Press Bp. 2017) 120. o.

"Egy lefelé tartott revolver. A férfi a sátorvasnál fogva a jobb keze mutatóujjára akasztotta, úgy lógatta le. Szögletes fegyver volt, a felső részén vaskos és széles -- akárcsak maga a férfi --, a markolata lekerekített, hat és fél centis cső, sima felület, semmi sem állt ki rajta. Charter Arms Bulldog lehetett, ötlövetű, zömök fegyver, amit [amelyet] a legtöbbször .44 Special lőszerrel használnak. Kétlövetű."

Na, akkor most öt vagy kettő? Egyáltalán: látott már valaki kétlövetű revolvert?

Persze, hogy nem kétlövetű, az a "double action" sikerületlen fordítása. A "double action"-t a fegyverszakértők "kettős működésű"-re magyarították (ők tudják, miért). Számunkra, akik nem vagyunk fegyverszakértők, azért annyit érdemes tudni, hogy a kettős működésű fegyvernél az elsütő billentyű meghúzása egyúttal a kakast is felhúzza, míg az egyszerű működésűnél a kakast nekünk kell felhúznunk, mielőtt lőnénk.

Jó vadászatot!

Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 idiklat@gmail.com 2019. április 26. 19:39

Én még nem láttam revolvert- kézbe nem fogtam, az biztos. (nem lehet 2 csövű? Vagy egy lövésnél eleve másik töltény kerül a helyére? Vagy a hüvely kiesik-vagy azt is kilövi...? Van egy sörétes légpuskám. Egyszer egy elég távoli varjúra céloztam vele és lőttem. A madár döbbenetemre lefordult az ágról és leesett, nem mozdult. Azóta nem lövök. Elsírtam magam. Élhetett volna még. Revolvert meg nem is ilyesmire találtak ki. Tehát- ezután sem ismerkedek meg velük.

Információ
X