nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A háború nyelve
auxiliaire , 2014. január 22. 21:42

Miről beszél a katonák arca háború előtt, közben és után?


Információt továbbítani, kommunikálni sokféleképpen lehet. Gyakran hangoztatott megállapítás, hogy a kommunikációnak több mint fele nem verbális természetű, tehát nem szavakkal történik, hanem gesztusokkal, mozdulatokkal, arckifejezésekkel.

Kétségtelenül mindannyian birtokában vagyunk a képességnek, hogy kisebb-nagyobb mértékben olvasni tudjuk ezeket a jeleket, vagyis megértsük a ki nem mondott szavakat, a test beszédét.

Egy angol fényképész, Lalage Snow arra vállalkozott, hogy a háború nyelvét próbálja arckifejezésekre lefordítva megörökíteni. Katonákat fényképezett le az Afganisztánban töltött szolgálatuk előtt, közben, és hazatérésük után. Végül a képeket egymás mellé tette, és akkor vette észre, hogy bizonyos szabályszerűségek mutatkoznak az arckifejezések változásaiban. Az első képeken gyakran látható fiatalos elszántság helyét a szolgálat alatt készült képeken csaknem minden esetben félelem és rosszallás vette át, majd végül komor, esetenként szomorú vagy megkönnyebbült kifejezést olvashatunk le az arcokról.

We are the not dead
We are the not dead
(Forrás: Lalage Snow)

We are the not dead - "Mi vagyunk a nem halottak" című sorozatát megtekinthetjük saját weboldalán. További érdekességként minden elkészült kép alatt olvashatjuk az adott katona saját szavait, amit a kép készítésével egy időben mondott. Érdemes azonban először a szöveg elolvasása nélkül végignézni a képeket, hogy megfigyelhessük miről árulkodik a puszta arckifejezésük, és ezáltal mit üzen nekünk a háború maga.

Még több erről:

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/lalage-snow-we-are-the-not-dead

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/lalage-snow-we-are-the-not-dead-interview (interjú)

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/portraits-of-marines-before-during-and-after-war (Claire Felicie hasonló, feketefehér sorozata)

Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X