nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akadémikus kérdés
Galván Tivadar , 2013. augusztus 19. 18:53

Brigitte Hamann: Bécs és Hitler

Európa kiadó, Budapest, 2000. 192 old.

"A szociáldemokrata Julius Deutsch, aki öt évvel volt idősebb H.-nál [Hitlernél], visszaemlékezéseiben leírja, hogy a munkásönképző egylet segítségével hogyan küzdötte fel magát segédmunkásból akadémikussá."

Az "akadémikus"-t az Ismeretlen Olvasó (könyvtári könyvről van szó) aláhúzta, és a margón megkérdőjelezte. És teljes joggal: a német Akademiker nemcsak a tudományos akadémia tagját jelenti, hanem minden olyan személyt, aki akadémiát, azaz főiskolát végzett, magyarul: diplomás.

Címkék: akadémikus
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Galván Tivadar 2014. február 17. 11:22

@lajos45: Még a magyarázat is magyarázatra szorul! ;)

Régebben német nyelvterületen az olyan egyetemeket, amelyek csak egy tudományág területén működtek, tehát nem voltak "univerzálisak", főiskolának (Hochschule) nevezték, főleg a műszakiakat. (l. ETH Zürich, mind a mai napig). Voltak persze a magyar főiskoláknak megfelelő Ingenieurschulék is. Következés képpen a Hochschulét végzett mérnök az Dipl. Ing., az Ingenieurschulét végzett az simán csakIng. Az én Hochschulés diplomámban is az áll, hogy Wir verleihen Herrn XY den akademischen Grad eines Diplomingenieurs ;)

1 lajos45 2013. szeptember 22. 19:58

A magyarázat magyarázatra szorul.

A főiskola régebben nem számított diplomának.

Főiskolai végzettség pl. műszakiaknál, üzemmérnöknek számított.

(Valahol az egyetem és a technikum között.)

Egyetemi végzettség adott diplomát.

Éppen a német nyelvterületről vette át néhány egyetemet végzett szenély a dipl.ing. kifejezést, amit pl. tanársegédként kiírt az ajtajára.

Tréfás kedvű egyetemisták ehhez hozzáírtak egy f betűt.

Információ
X