nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Be akarják tiltatni Oroszországban a Bhagavad-gítát

A szibériai Tomszk városában kérvényt adtak be a helyi bírósághoz, hogy betiltassák a Bhagavad-gítát állítólagos extrémizmusa miatt.

nyest.hu | 2011. december 28.
|  

A Bhagavad-gíta India és a hinduizmus egyik legszentebb könyve, szerepe a Bibliáéhoz hasonlítható a keresztény valláson belül, de egyben a krisnások (Krisna-tudatú hívők) szent írása is. Az ortodox egyházhoz tartozó egyik orosz vallási csoport nemrég azt kérvényezte a szibériai Tomszk városában, hogy a bíróság tiltsa be a Bhagavad-gítát mint szélsőséges szöveget.

Ugyan kicsi az esélye, hogy a tomszki bíróság eleget tenne a petíciónak, de ennek ellenére az ügynek komoly politikai visszhangja van. Az indiaiak felháborodva kérik az orosz politikusokat, hogy ítéljék el a vádaskodást. Az indiai külügyminiszter már kétszer beszélt az orosz nagykövettel. Ma várható az ügy tárgyalása Tomszkban.

A Bhagavad-gíta a nagyobb Mahábhárata része, 700 versszakból áll és legalább kétezer éve keletkezhetett. Az eredetileg szanszkrit nyelvű szent szöveg India egyik legtöbb nyelvre lefordított műve lehet, csak az angol nyelvű fordításokból legalább 40 létezik.

Forrás

Firstpost.India: Russia should help resolve Bhagvad Gita issue: Krishna

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X