nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
LEITERJAKAB Topless fél segg

Néha a magyar fordítók hajlamosak mindenféle pajkosságokat találni ott, ahol nincs is. Igazából megértem, sokkal izgalmasabb a szöveg, ha különböző amúgy indokolatlan testrészek jelennek meg lelki szemeink előtt.

Levelek a Középnyugatról Csőre töltött hatalmi szimbólumok

Sok amerikai fordult meg Magyarországon – ki turistaként, ki katonaként. Milyen tényezők alakítják az amerikaiak Magyarország-képét, és mi köze van mindehhez a rakétavetővel pózoló katonanőknek?

Betegség és rontás boszorkányperekben „Te ettél
meg engem,
gyógyíts meg!”

Milyen kártételeket tulajdonított a falu boszorkányának a falu közössége? És hogyan fejezték ezt ki?

Amit a nyelvi szocializációról tudni érdemes A szülő szerepe a nyelvi szocializációban

Mitől függ a kisgyermeknek kommunikációja a későbbiekben? Mi segíti a gyermek nyelvi fejlődését? Mi a nyelvi szocializáció egyáltalán?

Finnugor régészeti kultúrák „A sápadt árja lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

A bronzkori Nyugat-Szibéria ura a Szintastai régészeti kultúra népessége volt. Északi határaikon élő ugor őseink csak lesték magas tudományukat.

LEITERJAKAB A doboz, ami kell is meg nem is

Egy doboz, ami a magyar fordító szerint baromira nem is kéne az amerikai kémeknek. Pedig amúgy de. Bónusz véleményes, némi kihívással fűszerezve a szinkronszínész számára.

LEITERJAKAB Ki írta a Wendy's-t?

A pénisz helyett a vibrátor nyilván alkalmazható egy csomó szituációban, de a fordítás pont nem tartozik ide. Illetve akár fordítás közben is alkalmazható, csak akkor úgy járhatsz, mint a Jóbarátok fordítója.

Nyelvjárások határon innen és túl A' autentikus palóc

Ahogy minden természetes nyelv, úgy a magyar nyelv is többféle változatban él. Az egyik ilyen változat a palóc nyelvjárás, ami többféle változatra tagolódik.

Elhunyt Jevdokija Rombangyejeva

2017. január harmadikán távozott az élők sorából az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész.

Levelek a Középnyugatról Tegyük Amerikát újra naggyá?

Trump kampányának hívószavai gyakran kimondatlanul is a fehér többséget célozták. Ami az egyik embernek dicső múlt, a másiknak kegyetlen elnyomás...

A sztenderd és ami mögötte van

A standard vagy sztenderd a gyakori használat ellenére nem éppen a legegyértelműbb terminus a nyelvészetben. Olyannyira nem, hogy mind a mai napig jogosan tehetjük fel a kérdést: vajon mi is az a sztenderd?

Ékes betűk 4. Mellékes mellékjelek

Mellékjelek, amik már nem is mellékjelek. A mellékjelek több ezer éve megjelentek, eredetileg a G és a kis i is mellékjeles betűként kezdte pályáját.

LEITERJAKAB Finom füllentés az elfenekelés helyett

Félreérti a feminizmust a fordító, aki finom füllentést fordít félre a fenekelés helyett.

A nyelvész majd megmondja Hiszek benne, mert semmi értelme

Csuklás, tüsszentés: miért kapcsolódnak ezekhez a mindennapi jelenségekhez hiedelmek? Honnan erednek ezek a nyelvben jól kifejeződő babonák?

LEITERJAKAB Sírás-rívás

Részben azért sírunk, mert még mindig maradtak félrefordítások a Jóbarátokban, részben meg azért, mert pont ezt a sírás-témát rontotta el most éppen a fordító.

Ékes betűk 3. Farkak erre, farkak arra

Sorozatunknak ebben a részében további mellékjelekkel találkozunk: erre, arra irányuló farkakkal, valamint egy hullámvonallal, ami akár ugyanazt is jelentheti, mint az egyik farok.

Levelek a Középnyugatról Közbeszéd és identitás, avagy a republikánusok esete a nyilvános vécével

Miért dobták be a republikánusok a köztudatba a nyilvános vécé témáját?

Spektrumon innen és túl Mit vegyünk egy autistának Karácsonyra?

Bár a kérdés értelmetlen, azért érdemes megnézni, milyen kihívásokkal kell számolniuk autista embertársainknak és hozzátartozóiknak.

Lust in translation A fordító ajándéka,
avagy mit adott a pap Júliának?

Hol is lehetne érdekesebb egy fordítási probléma, mint éppen egy olyan mű kulcsmondatában, mely éppen a megértési és fordítási nehézségekről szól?

LEITERJAKAB A gengszter, akinek elhunyt édesanyja Észak-Karolinába költözött

Bizony előfordul, hogy az eredeti szövegben olyasmivel találkozik a fordító, ami egyszerűen nem felel meg a tényeknek. Vajon ilyenkor mi a teendő?

Ékes betűk 2. Jobbra dől, meg balra dől

A latinbetűs írásokban majdnem annyiféle mellékjel van, ahány betű. Kiderül, micsoda szoros kapcsolat van a hajtott ékezet és egyfelől az etimológia, másfelől a farmernadrág között.

Karácsonykor egyen hungarikumot!

A keresztény kultúrkör karácsonyi szokásainak fontos eleme az ünnepi menü, amely minden nemzetnél más. Vajon mi, magyarok eszünk-e karácsonyra hungarikumokat?

Kenny Baker a Star Wars Kevin Baconje? Minden film happy enddel zárul?

Melyik szereplő és melyik színész a központi figura ebben az univerzumban? Tényleg igaz, hogy minden blockbuster happyenddel zárul?

LEITERJAKAB Mento a srácoknak

Nem elírás, tényleg mento. A srácoknak. Mert ennek van értelme. A Jóbarátok szinkronfordítója szerint.

Száz éves a magyar újlatin!

„...szerény nézetem az, hogy az eddigi latin alappal bíró kísérletek mellett az enyém se fölösleges, sőt egyenesen hézagpótló lesz a nemzetközi nyelvek irodalmában és egyedül tarthat teljes mértékben igényt az újlatin elnevezésre.”

Figyeljük a közösségi médiát!

Hogyan jelenik meg a közösségi médiában egy márka? Lehetséges-e pusztán valakinek a nyelvi megnyilatkozásai alapján megállapítani a demográfiai jellemzőit?

LEITERJAKAB Kuzinom, Sickly

Annyiszor mondtuk már, hogy a tulajdonnévnek gondolt nem is tulajdonnevek a kedvenceink, hogy valószínűleg már unjátok. No de higgyétek el, tudunk még újat mutatni ebben is! És bónusz gyanánt nem mellesleg szolgálunk még két másik csodával!

Ékes betűk Pont, pont, vesszőcske

Folytatjuk írástörténeti sorozatunkat, a görög betűk és mellékjelek, az idézőjelek és az ábécé-rend kialakulása után most a latinbetűs írások mellékjeleiről lesz szó. Először is a magyar írásban használt háromféle ékezetről.

Levelek a Középnyugatról Csak azért, mert piréz vagyok – mi fán terem az identitáspolitika?

„Csak azért szavaztak Obamára, mert fekete.” „Clinton egyetlen előnye, hogy nő.” „A zsidók általában balra szavaznak.”

Még több cikk a nyestről...
Információ
X