nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ausztrália
Nemzeti konzultáció: jöjjenek a bevándorlók

Az ausztrálok többsége igen pozitívan viszonyul a bevándorlókhoz. Viszont inkább köztársasággá változtatnák az államformát.

nyest.hu | 2015. május 14.
|  

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tizennyolcadszor végzett átfogó közvélemény-kutatást az országban. A 2008 óta rendszeresen lefolytatott felmérés tanúsága szerint ma összességében az ausztrálok kevésbé elégedettek az ország haladási irányával, mint 2008-ban voltak, írja az ABC.

A kérdőív egy kérdéscsoportja arra vonatkozott, hogy mi igazán fontos egy ausztrál számára. A megkérdezettek legtöbbje az ausztrál törvények és intézményrendszer tiszteletben tartását nagyon fontosnak tartotta. Emellett kiemelkedően sokan (92%) írták azt, hogy az angol nyelv ismerete is elengedhetetlen. Viszont az ausztráliai születést csak a válaszadók kevesebb mint fele érezte fontos kritériumnak.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, mi a véleménye az ausztráloknak a bevándorlókról. A megkérdezettek kétharmada szerint a bevándorlás nem növeli a bűnesetek számát, és a bevándorlók nem vesznek el munkahelyeket a helyiektől. Viszont a megkérdezettek több mint négyötöde érzi úgy, hogy a bevándorlók jót tesznek Ausztrália gazdaságának és még többen üdvözölik örömmel az érkezők új ötleteit és kulturális szokásait. Ennek ellenére a többség szerint határozottabban kellene fellépni az illegális bevándorlók ellen.

Ausztrália a Brit Birodalom hajdani államiból 1948-ban kialakult Nemzetközösség tagja. Államformája parlamentáris monarchia. Az ország élén II. Erzsébet királynő áll.

Összességében a kérdőívet kitöltők 53%-a volt elégedett az ország haladási irányával. Végül egy érdekesség: az 1200 megkérdezett 48%-a jobban örülne, ha az ország köztársaság lenne, míg 41%-uk továbbra is hű maradna a királynőhöz, azaz II. Erzsébethez.

Mindenki jöhet! Csak tudjon angolul.
Mindenki jöhet! Csak tudjon angolul.
(Forrás: Wikimedia Commons / Hossen27 / PD)

Forrás

Language more important to Australian national identity than birthplace, poll finds

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X