nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja

Nyelvről vitatkozik kollégáival?

Kételyei támadtak?

Kálmán László nyelvész válaszol olvasóink olyan égető kérdéseire, mint például:

Aki nem tud sumerül...

Van dunsztunk róla!

Régóta rájöttél?

Mi köze a karalábénak a szoláriumhoz?

Tegye fel kérdését Ön is!

A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miről híres (még) Goa?

Az indiai Goa félszigete nemcsak a zenei stílus miatt lehet ismert: ott élnek ugyanis India legtöbb nyelvet beszélő népei.

Péli Péter | 2010. március 31.
|  

Goa lakosai beszélik a legtöbb idegen nyelvet Indiában. A saját indoiráni származású konkáni anyanyelvükön kívül a két szomszédos állam – Maháráshta és Karnátaka – hivatalos nyelveit, a szintén indoiráni marathit és a dravida nyelvcsaládba tartozó kannadát, illetve az angol nyelvet is sokan beszélik közülük. A konkánik háromnegyede kétnyelvű, és majdnem felük háromnyelvű az India Times jelentése szerint.

Ebből a szempontból a konkánik a luxemburgiakhoz hasonlítanak, akik Európa vezető poliglottjai, vagyis többnyelvű nemzetként tartjuk őket számon. Emellett a konkánikhoz hasonlóan szintén kis nemzetnek számítanak. Luxemburgnak mindössze fél millió, és Goának is csak másfél millió lakosa van.

A nagyobb indiai államok közül Pandzsáb a leginkább többnyelvű, lakosainak fele vagy az angolt vagy a hindit is ismeri a pandzsábin kívül, egyharmaduk pedig India mindkét közigazgatási nyelvét. Ezzel szemben a legnagyobb nyelvcsoportot képező hindi anyanyelvűek a legkevésbé jártasok más nyelvekben. Mindössze egy nyolcaduk kétnyelvű, és ezek túlnyomó többségének is az angol a második nyelve, nem valamilyen más őshonos indiai nyelv. Ez az angol nyelv európai dominanciájához, és az angol anyanyelvűek ebből fakadó gyakori egynyelvűséghez hasonlítható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X