nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már a méhben elkezdődik
Kismamák, irány a nyelviskola!

Babát szeretne? Előbb irány a nyelvkurzus! Egy friss kutatás szerint ugyanis könnyebb a gyerek dolga, ha már az anyaméhben több nyelvet hallott.

nyest.hu | 2010. február 18.
|  

Nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást, vélik sokan. Nem véletlenül oktatnak számos óvodában játékosan idegen nyelvet. Na de hogy már a nyelvtanuló ovisok is későn fognának hozzá? Egy friss tanulmány tanulsága szerint igen.

Már fülel odabenn valaki...
Már fülel odabenn valaki...
(Forrás: sxc.hu/Bianca de Blok)

A Psychological Science jelentette meg annak a kutatásnak az eredményét, ami szerint már a magzati korban sem közömbös, hány nyelvet hall a csöppség – számol be a The Globe and Mail weboldal. A tanulmány arra világít rá, hogy a nyelvelsajátítás még sokkal mélyebben gyökerezhet, mint gondoltuk volna: már az anyaméhben eltöltött idő alatt is fogékonyak vagyunk az idegen nyelvekre.

A két-, netán többnyelvű családoknak igen hasznos lehet ez az információ. Ha ugyanis a pocakban növekvő kicsihez több nyelven beszélnek, születésétől kezdve fogékonyabb lesz a többféle nyelv elsajátítására – állítják a tudósok. Ráadásul már eleve megkönnyíti az ilyen babák dolgát, hogy eleve különbséget tudnak tenni a két (netán több) általuk hallott nyelv között, akár már pár naposan is.

Nem kell azonban kétségbeesetten nyelvtanárok közé rohannia annak az anyukának, aki többnyelvűre szeretné „tervezni” a leendő kisbabáját. Nem annyira a nyelvtudás foka, mint maga nyelvnek való kitettség számít – és mindez főként az anya részéről. Ha a kismama idegen nyelveken is megszólalt, beszélt a várandósság ideje alatt, az már jelentősen fokozta a kicsik későbbi nyelvelsajátítási készségét, állítják a szakértők.

Globalizált világunkban a minimum, hogy megfelelő nyelvtanulás lehetőségeket biztosítsunk (még meg sem született) gyermekeinknek. Kismamák, nyelvtanulásra fel! Ki tudja, hátha a tudományos eredményekre alapozva hamarosan már olyan padokkal is ellátják a nyelviskolákat, ahová könnyedén beférnek a növekvő pocakú leendő anyukáknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X