nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul érettségizhetnek Ukrajnában

A diákok zöme az orosz nyelvet kérte, de nagy számban vannak magyar, szlovák, lengyel és egyéb ukrajnai nemzetiségi nyelven vizsgázó középiskolások is.

MTI | 2013. május 17.
|  

A végzős ukrajnai középiskolásoknak idén több mint 25 százaléka adott be kérelmet, hogy kisebbségi nyelven írhassa meg a teszteket – közölte Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában. A tárca vezetője elmondta, hogy a diákok zöme az orosz nyelvet kérte, de nagy számban vannak magyar, szlovák, lengyel és egyéb ukrajnai nemzetiségi középiskolások is, akik saját anyanyelvükön szeretnének vizsgát tenni valamennyi tantárgyból, kivéve a kötelező ukrán nyelvet és irodalmat.

Kiemelte, hogy a tesztkérdések lefordításába több kisebbségi szakértő is besegít. Egy tesztfüzet költsége, tekintettel a fordítás árára és a kis példányszámra, a miniszter tájékoztatása szerint várhatóan 79-80 hrivnya, azaz körülbelül 2400 forint lesz.

Az ukrán oktatási miniszter az év elején Gajdos István parlamenti képviselőnek és Bayer Mihály kijevi magyar nagykövetnek is ígéretet tett arra, hogy a kormány igyekszik megoldást találni az ukrajnai magyar kisebbség oktatási problémáira. A nagykövet a miniszterrel januárban folytatott megbeszélésén jelezte, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok készek segítséget nyújtani a tesztfeladatok magyarra történő lefordításához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X