nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre több magyar iskola válik kétnyelvűvé a Beregszászi járásban

Kárpátalja egyetlen magyar többségű közigazgatási egysége, a Beregszászi járás egyre több magyar iskolájában nyitnak párhuzamos ukrán osztályokat, amelyekben zömmel magyar ajkú gyerekek tanulnak – írta kedden megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

MTI | 2009. október 6.
|  

Az újság által megkérdezett Babják Edit, a járási oktatási osztály munkatársa elmondta, hogy a Beregszászi járásban működő 42 iskolából 21 magyar, 10 ukrán és 11 kétnyelvű. A járásban 6176 gyerek jár iskolába, közülük 4578-an tanulnak magyarul – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a múlt évihez képest az idén 221-gyel kevesebb gyermek kezdte meg az első osztályt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért dönt egyre több magyar szülő úgy, hogy ukrán tannyelvű iskolában taníttatja a gyermekét, az oktatási szakember kifejtette: a szülők egy része bizonytalan, s jóllehet elégedett a magyar iskolák oktatási rendszerével, az érvényesülés lehetőségét a jó ukrán nyelvtudásban látja, így ez a döntő az iskolaválasztásakor. Úgy vélte, ez a folyamat az emelt szintű érettségi bevezetése óta felerősödött. Szerinte részben ez az oka annak, hogy a Beregszászi járás több magyar iskolájában párhuzamos ukrán osztályokat nyitottak. Színmagyar középiskola csak négy nagyközségben van, s kizárólag magyar nyelven a Nagyberegi Református Líceumban és a Jánosi Szaklíceumban folyik még az oktatás – jegyezte meg.

A szakember szerint ahhoz, hogy a jól tanuló magyar diákok jelentős része a jövőben ne bukjon el az emelt szintű ukrán érettségin, más megközelítésből kellene oktatni a kárpátaljai magyar iskolákban az államnyelvet.

Információ
X