nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Négyszeres támogatás a kanadai bennszülött nyelveknek

Kanadában jelenleg Brit Columbia tartományban beszélik a legtöbb őshonos nyelvet, de félő, hogy már nem sokáig. Az ottawai kormány átrendezte a forrásokat, így azok a jövő évtől kezdve megnégyszereződnek.

nyest.hu | 2010. december 27.
|  

Brit Columbiában harminc benszülött nyelvet beszélnek, de mindegyikük veszélyeztetett. A kanadai központ kormány elhatározta, hogy megnégyszerezi az e nyelvek revitalizációját és megőrzését célzó programokra szánt pénzalapokat. Stephen Harper miniszterelnök bejelentette, hogy személyesen fogja felügyelni a rezervátumokban élő gyerekek oktásának fejlesztését, és kezdeményezte az oktatási reformokról szóló egyeztetések megkezdését.

A megemelt pénzalapok elsősorban arra szolgálnak majd, hogy a még élő anyanyelvi beszélők beszédét felvegyék, és ezek alapján iskolák és nyelvi táborok számára oktatódévédéket adjanak ki. Annak érdekében pedig, hogy a fiatalabb generációkat is megnyerjék, iTouchra, IPhone-ra és iPadra szeretnének őshonos nyelveken is működő alkalmazásokat fejleszteni. Háhány ilyen már el is érhető halkomelem és szencsoten nyelven.

A múlt században az őshonos nyelvek azért tűntek el, mert az őshonos népek gyermekeit bentlakásos iskolákba vitték, ahol nem volt szabad anyanyelvükön beszélniük. A nyelvet még beszélő öregek többsége már meghalt. Ahogy szorul ki a ynelv a használatból, úgy nő a dokumentálásra és archiválásra való igény.

A támogatást egy évi ötmillió kanadai dollárra rúgó országos program keretében biztosítják. A keretek elosztásában bekövetkezett változások következtében Brit Columbiára az előző évi 230 000 dollár helyett 834 000 dollár fog esni. Kanada nyelvileg legváltozatosabb tartománya Brit Columbia: a kanadai bennszülött nyelvek 60%-át itt beszélik. 22 nyelv már teljesen a kihalás szélén áll, másik nyolc erősen veszélyezetett.

A 27 éves Renée Sampson 2004-ben kezdte tanulni ősei nyelvét, a szencsotent. „Ahogy felnőttem, úgy éreztem, mintha egy lyuk lenne a szívemben. Folyamatosan kerestem valamit.” – nyilatkozta. „Amint elkezdtem tanulni a nyelvet, azonnal elkezdtem jól érezni magam, megadta az önazonosság érzését.”

Renée Sampson külön odafigyelt arra, hogy őshonos azonosságtudatát átadja három gyermekének is. Az óvodai nyelvi „belemerítő”-programok nagy segítséget jelentenének ebben.

Forrás

Ottawa to help preserve aboriginal languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X