nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiről nevezték el a csabagyöngyét?

A legkorábbi szüretelésű, az első újbort adó csabagyöngye nem a legismertebb borszőlő. De ki lehet az a Csaba?

nyest.hu | 2011. augusztus 24.
|  

A magyar Wikipédia szerint a csabagyöngye világszerte ismert fajta, ennek ellenére itthon sem sokat hallhatunk róla, és a Wikipédián is csak négy másik nyelven van róla szócikk. A külföldi szócikkek szerint  Stark Adolf nemesítette (a bolgár Wikipédia szerint a név ejtése [sztark] – ez erősen kétséges), a magyar nyelvű szócikk szerint viszont ő csak az első, Mahiász János által nemesített tőkéket nevelte fel.

A magyar és a más nyelvű szócikkek nem csak ebben különböznek. A magyar változat szerint a bronnerstraube és az ottonel muskotály keresztezéséből született – ezt a más nyelvű oldalak kétségbe vonják. Nem is csoda, hiszen a német Wikipédia szerint a bronnerstraube (melynek alakja ott Bronnertraube, illetve egyszerűen Bronner formában szerepel) 1975-ben született meg, így valóban furcsa lenne, ha már 1914-ben létrehozták volna belőle a csabagyöngyét. A Bronner egyébként Johann Philipp Bronner szőlészről kapta a nevét. Feltételezhető, hogy a magyar és a német hivatalos terminus más-más fajtára utal.

A csabagyöngye nevének története kevesebb kérdést vet fel. A csaba elem természetesen nem származhat a nemesítők nevéből, de nem is rejtély: a fajta Békéscsabáról származik.

Most már csak az a kérdés, hogy ha annyira elterjedt fajta, miért találkozunk vele olyan ritkán a boroscímkéken. Nos, a megfejtés egyszerű, és a Wikipédia Stark Adolfról szóló szócikkében rejlik: nem borszőlőről, hanem csemegeszőlőről van szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X