nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjat nyert a kompetenciamérés

A központi hivatalok között elsőként jutalmazták Magyar Termék Nagydíjjal az Oktatási Hivatal (OH) által nyújtott egyik közszolgáltatást, az Országos kompetenciamérést.

Edupress | 2012. szeptember 6.
|  

Idén 15. alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj kitüntetéseket, mely elismerésekkel a hazánkban gyártott és forgalmazott, kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat díjazzák. A Parlament Felsőházi Termében 2012-ben minden eddiginél több, összesen 53 pályázó 58 pályázata kapott díjat.

A Hivatal Országos kompetenciamérése az első olyan közszolgáltatás, mellyel egy központi hivatal elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. Az eddigi díjazottak között ugyanis mindeddig kizárólag magánszemélyek, illetve gazdálkodó szervezetek által előállított termékek, szolgáltatások szerepeltek. A pályázat beadásával az OH-nak az volt a célja, hogy megmutassa: az általa nyújtott közszolgáltatásokban a legigényesebb piaci szolgáltatásokkal azonos színvonalat kívánja nyújtani.

Dr. Princzinger Péter, az OH elnöke a díjátadót követően úgy nyilatkozott: 10 éves program ért be ezzel az elismeréssel, ami azért is megtisztelő, mert a díjazottak nagyrészt új termékekkel jelentkeztek, az OH pedig egy közszolgáltatással pályázott. Ugyanakkor ez nemzetgazdasági szempontból ugyanolyan fontos, mint egy új termék bevezetése a piacra.

Az Országos kompetenciamérés minden évben három teljes évfolyam (6., 8., 10.) tanulóinak teljesítményét vizsgálja. Előnye, hogy nem a hétköznapi ember számára nehezen érthető tantárgyi tudásra vonatkozik, hanem a munkaerőpiac és így mindenki számára is alapvetően fontos szövegértési és matematikai készségeket, képességeket mér fel – tájékoztatott az Oktatási Hivatal. Mind a mérés és az adatelemzés módszertanában, mind pedig az eredmények bemutatásában a legkorszerűbb pedagógiai mérésmetodikai, statisztikai eszközöket használja. A résztvevők számában, a mérés szakmai színvonalában és szolgáltatásainak sokrétűségében is kiemelkedik a kompetenciamérés a nemzetközi mezőny azonos szereplői közül. Mindez nemcsak a szakmai, hanem a bővebb közvélemény számára is megnyugtató lehet abból a szempontból, hogy a közölt adatok objektívek és hitelesek – hangsúlyozták.

Az Oktatási Hivatal az Országos kompetenciamérés eredményeit, információit nem csak a pedagógiai szakma szereplőinek (tanároknak, osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, iskolafenntartóknak, oktatási szakértőknek, kutatóknak és a köznevelési rendszer irányítóinak) szánja, hanem minden az iskolák, illetve a köznevelés iránt érdeklődő állampolgárnak. Mindezt a teljes nyilvánosság előtt, mindenki számára elérhető módon teszi. Az érdeklők valamennyi információhoz hozzájuthatnak az oktatas.hu oldalon is.

Az Országos kompetenciamérés mellett többek közt a Nemzeti Tankönyvkiadó hat fejlesztése: egy alsós és egy felsős tankönyvcsalád, két középiskolai tankönyvsorozat, valamint két digitális taneszköz is elnyerte az elismerést. Emellett olyan rangos intézmények szolgáltatásai és termékei is díjat kaptak, mint a Széchenyi Gyógyfürdő gyógy- és wellness szolgáltatásai, továbbá az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő „Apáczai kocka” interaktív feladatkészítő szoftverfejlesztése.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X