nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Álmukban gyakorolnak...
Bálnául álmodnak a delfinek?

A hangutánzás nem ritka jelenség az állatoknál, azt is tudtuk, hogy a delfinek szeretik utánozni a bálnák énekét. Most azonban Franciaországban először rögzítették, hogy a delfinek álmukban is bálnául szólaltak meg.

nyest.hu | 2012. január 31.
|  

Francia tudósok több napon át folyamatosan vették fel a delfinek medencéjének hangjait. A legtöbb hang ismerős volt – delfinek által tipikusan produkált hangok –, de egy éjszaka 25 új hangot fedeztek fel. Rövid kutatás után az is kiderült, hogy az új hangok a hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) hangjainak szinte pontos utánzásai voltak. Az eset különlegessége az, a megfigyelt öt palackorrú delfin (Tursiops truncatus) már mind fogságban látta meg a napvilágot.

Nem tartott azonban sokáig kideríteni, hogy honnan is tanulhatták el a Planète Sauvage delfinárium delfinjei a bálnák hívójelzéseit. Az öt érintett delfin rendszeresen részt vesz egy delfinshowban, amelynek része egy 21 perces zenei aláfestő program is. Ez a hangkollázsban pedig a hosszúszárnyú bálnák hívójelzéseiből is tartalmazott egy rövid részletet. Ezeket a hangokat utánozta valamelyik – pontosan be nem azonosított – delfin álmában.

Korábban is volt már rá példa, hogy delfineknél megfigyelték a bálnák hangjának utánzását, de ez mindig közvetlen a bálnaének után volt, nem pedig jelentős időeltolódással, mint a fenti esetben.

A kutatók még nem tudják a választ arra, hogy miért is utánozták a delfinek a bálnákat álmukban. Az egyik elképzelés az, hogy a showra „gyakoroltak” álmukban, felidézve annak zenei elemeit. Más tudósok óvatosabbak, és abban sem biztosak, hogy a francia kutatók tényleg helyesen azonosították be a delfinek álmukban produkált hangjait.

A Planète Sauvage egyik delfinje.
A Planète Sauvage egyik delfinje.
(Forrás: wikipedia commons / MaxTab (CC BY-SA 3.0))

A mostani francia esethez egy másik friss megfigyelés is kapcsolódhat. Felmerülhet az a kérdés, hogy a delfineknek esetleg veleszületett ösztön is segíti a bálnák hangjának imitálását. Hawaii környékén nemrég kétszer is látták és felvételeken is rögzítették azt, hogy palackorrú delfinek és hosszúszárnyú bálnák „játszanak”.

Egymástól több száz mérföldre ugyanazt a viselkedést lehetett látni. A bálna lassan és óvatosan az „orrán” kiemelte a delfint vízből, majd a delfin kényelmesen „visszacsúzdázott” a vízbe a bálna testén, és az egészet többször megismételték. Az eseményt kommentáló tudósok hangsúlyozzák, hogy nyoma se volt feszültségnek a két eltérő fajú állat között.

Elfogadott tudományos magyarázat még nincs az eseményre, de akárcsak a delfinek „idegen nyelvű beszélésénél” álmukban, egy kicsit itt is arra láthatunk példát, hogy az állatok nem is különböznek annyira az emberektől.

Forrás

ABC News: Dolphins Reported Talking Whale in Their Sleep

Science Now: Do Dolphins Speak Whale in Their Sleep?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 tundemazs 2012. január 31. 21:32

Lehet, hogy én vagyok túl egyszerű, de ha a show zenei aláfestésében voltak a bálnahangok, akkor a delfinek csak szimplán énekeltek. Ha Beethoven lenne az aláfestő zene, akkor azt dudorászták volna...

Információ
X