nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Pesta: @aphelion: de, ott van. Nekem is ez jött le: ház kerülni 30 millió. :) Még jó, hogy a Makk...
  2016. 08. 31, 17:50  Fonyódi anzix
 • aphelion: Ez a HAUS KOSTEN ráadásul nem is értelmetlen, hanem mást jelent: "ház költségek". Vagy úgy...
  2016. 08. 31, 16:39  Fonyódi anzix
 • nadivereb: Ilyen "nonfood" feliratot én is láttam már, igaz, nem itt. Viszont nekem fel se tűnt, el s...
  2016. 08. 31, 16:36  Fonyódi anzix
 • lcsaszar: Az -ny végű szavakról már volt szó a Nyesten: www.nyest.hu/hirek/a-magyar-ny-vegzodesek-ka...
  2016. 08. 31, 13:24  Honnan jön a takony?
 • Sultanus Constantinus: @szigetva: Hát igen, vannak ilyen speciális esetek, de a germán nyelvek, főleg a német, am...
  2016. 08. 31, 11:23  Honnan jön a takony?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden idők legnagyobb lív szótára megjelenés előtt
2011: A lív nyelv és kultúra éve

2011-ben több fontos lív vonatkozású esemény évfordulóját ünnepelhetjük, többen pedig arról gondoskodnak, hogy 2021-ben is legyen minek megünnepelni a tízéves évfordulóját.

Fejes László | 2011. január 3.
|  

A Nemzetközi Lív Baráti társaság és a Lív Kulturális Központ (Līvõ Kultūr sidām) úgy határoztak, hogy 2011-et  a lív nyelv és kultúra évévé nyilvánítják. A döntés hátterében az áll, hogy idén több jelentős kulturális, történelmi és egyéb esemény kerek évfordulóját ünnepelhetjük.

A lív part
A lív part
(Forrás: Lett Wikipédia)

150 éve, 1861-ben jelent meg az első lív nyelvtan és szótár a szentpétervári Orosz Tudományos Akadémia kiadásában. Szerzői A. J. Sjogren finn és F. J. Wiedemann észt kutatók voltak. Ez a könyv lív folklórszövegeket, költeményeket és vallásos írásokat is tartalmazott.

90 éve jelent meg az első nem vallásos tartalmú lív kiadvány, a Lívek első olvasókönyve (Līvõd ežmi lugdõbrōntõz).

80 éve jelent meg a Finn Rokon Népek Tudósklubja (Akateeminen Heimoklubi) támogatásával az első lív újság, a Līvli, és75 éve írta Kārlis Stalte az első lív ábécéskönyvet az észt Anyanyelvi Társaság (Emakeele Selts) megbízásából. A kötet sosem jelent meg, öt éve bukkant fel az észt állami archívumban.

20 éve jött létre az állami védelemben részesülő kultúrtörténeti övezet, a Lív Part, a Līvõd rānda. Ekkor nyilvánították a líveket hivatalosan Lettország őshonos népévé.

Öt éve jött létre a lív témájú honlap, a livones.lv, mely az egyetlen rendszeresen lívül publikáló honlap. (Hírei emellett lettül, angolul, ill. részben finnül és észtül is olvashatóak.)

2011-ben fog megjelenni az eddigi legterjedelmesebb lív szótár, a Tiit-Rein Viitso által szerkesztett lív–lett–észt szótár. A szótár egyben egy terjedelmes lív nyelvtant is tartalmazni fog példamondatokkal.

2010. december 10-én védte meg a Tartui Egyetemen Az írott lív nyelv kialakulása című doktori értekezését Valts Ernštreits. Dolgozata 2011 során fog megjelenni, akárcsak az A lívek című terjedelmes cikkgyűjtemény.

A 2011-es év folyamán több lív vonatkozású rendezvényt, konferenciákat, kiállításokat fognak tartani Észt- és Lettországban. Az ünnepi évben a Nemzetközi Lív Baráti Társaság és a Lív Kulturális Központ fő partnerei a Tartui Egyetem, az Észt Nyelvi Intézet, az észt Anyanyelvi Társaság, illetve a Lett Tudományos Akadémia, a Lett Nyelvi Ügynökség, a Lett Történeti Múzeum lesznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szajci 2011. január 4. 15:53

A lív egy halott nyelv már 2 éve. Érdekes, hogy most csinálják ezt az ünnepet.

Információ
X