nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
XKeyscore: érezd magad megfigyelve

Tovább dagad a Snowden-botrány: az NSA munkatársai minden előzetes engedély nélkül böngészhetik e-mailjeinket, chateléseinket, személyes adatainkat.

nyest.hu | 2013. augusztus 1.
|  

Korábban már írtunk az amerikai titkosszolgálat lehallgatási botrányairól. Most kiderült az is, milyen programmal dolgoznak a szenzitív adatokra vadászók. Az XKeyscore nevű programmal szinte bármilyen adatot meg lehet találni az interneten: legyen az e-mail, chatszöveg vagy közösségi oldalon található információ – számol be a The Guardian.

Nincs olyan online adat, amit meg ne találna az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency; NSA) szupertitkos programja, amit az ügynökség munkatársai mindenféle korlátozás vagy előzetes regisztráció nélkül, szabadon használhatnak. Erre utalt Edward Snowden 2013. június 10-i videóüzenetében, amikor azt mondta, hogy szinte bárkinek a személyes adataihoz hozzá tudna férni, ha tudna egyetlen e-mail címet.

Bár az amerikai hivatalok igyekeztek Snowden szavait cáfolni, mégis úgy tűnik, hogy az XKeyscore valóban korlátlan hozzáférést biztosít a nemzetbiztonsági ügynökség munkatársai számára. Ugyanis hiába írják a program használati utasításában, hogy a nagy adatbázisokban való kereséshez engedély kell, valójában senki nem ellenőrzi a lekérdezéseket. Így bármelyik hivatalnok, aki hozzáfér az XKeyscore rendszeréhez, hozzáfér azokhoz a legszélesebb adatbázisokhoz, amelyekben minden egyes internetező online tevékenysége nyomon követhető: a megnyitott weblapoktól, a közösségi oldalakon való aktivitáson keresztül akár a személyes e-mailek tartalmáig. A program ezen kívül hozzáfér az úgynevezett metaadatokhoz is.

Forrás

Revealed: NSA program collects 'nearly everything a user does on the internet'

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2013. augusztus 1. 17:23

Magától értetődik. Az csak a magánember gyerekes (vallásos, idealista, romantikus, stb.) vágya, hogy az ember "jó", hogy legalábbis nem mindenki "gazember". Hogy az ember nem tesz meg bármit, amit egyáltalán meg lehet tenni. De igen, megteszi.

A magánember pedig csak elvont fogalom - gyakorlatilag nem létezik. Mer mindenki "dolgozik", vagy más módon érdekelt valamely intézményben. Az intézménynek céljai vannak (amelyek mindig anyagiak, mert a hatalmi célok is mindig anyagiak). Az alkalmazott fizetést kap. Nemcsak az alkalmazott, hanem a legfőbb vezetőkig felfelé sem ért mindent, hogy mi folyik abban az intézményben, amiben ő résztvesz. De az se változtatna, ha tudná (ahogy némely túlokos tudja is), mert akkor is kell neki a fizetés.

Így válik az államszervezettől a tudományos szervezetekig, sőt az oktatásig embertelenné az élet minden területe.

2 Kara-kán 2013. augusztus 1. 16:02

Ebben mi az új?

Semmi. Mindenki tudta, hogy ez folyik.

1 Sigmoid 2013. augusztus 1. 15:29

Pár hónapja volt egy cikk egy magánjelleggel, az Anonymous csoport által létrehozott hasonló keresőrendszerről, ami csak kicsivel marad el képességeiben ettől a nemzetközi megfigyelőrendszertől (annyiban, hogy nem rögzít forgalmat).

Ami az Interneten átmegy, az nyilvános. Nem véltelen, hogy a banki adataidat mindig titkosított kapcsolaton küldöd amikor vásárolsz.

Információ
X