nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újraindul a Mindentudás Egyeteme Kassán

A tudomány iránt érdeklődők újra havi rendszerességgel hallgathatnak közérthető tudományos előadásokat kassai magyar tudósoktól a Rovás Polgári Társulás szervezésében.

MTI | 2012. február 28.
|  

Három éven át, tavaly októberig zajlottak a kassai Mindentudás Egyeteme eddigi előadásai, végül azért kellett több hónapos kényszerszünetet tartani, mert nem tudtuk fizetni az előadások helyszíneinek bérlését, hiába jöttek ingyen az előadók mondta el az MTI-nek Szabó Ottó, a Rovás Polgári Társulás művészeti vezetője. Elmondta még, hogy nagy érdeklődés övezte a januárban újraindult előadásokat: folyamatosan bővül az a jelenleg nagyjából 700 fős érdeklődői kör, akiknek rendszeresen küldik az előadásra szóló meghívókat.

Tudósokban pedig nincs hiány. Mint Szabó Ottó elmondta, maga az előadássorozat is egy tudós, Szabó Pál, a Szlovák Tudományos Akadémia kutató fizikusa kezdeményezésére indult el, és januárban is az ő előadásával folytatódott. „A tudományos akadémia és Kassa is sok magyar kutatóval, művésszel dicsekedhet” – fogalmazott Szabó Ottó.

Az újrainduló tudományos klub legutóbbi előadását Reiter Katalin allergológus tartotta február 23-án az állatok által terjesztett betegségekről. A következő előadás címe A matematika és természettudományok helyzete a Kassai Jezsuita Egyetemen a 17–18. században. Március 22-én és 29-én két részben beszél majd erről Morovics Miroslav Tibor.

A kassai Mindentudás Egyeteme februártól állandó helyszínen, a Rovás belvárosi központjában, a Löffler-villában várja az érdeklődőket. Löffler Béla kassai szobrász egykori házát novemberben kapta meg a Rovás. Az épületben azóta már galéria, művészklub és kávéház is várja – nem csak a kassai magyarokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X