nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újraélesztés indul! Megmenthető a tsuu t'ina nyelv?

Mi segíthet megmenteni egy nagyon archaikus dolgot? Természetesen valami nagyon modern! A kihalóban lévő kanadai tsuu t'inát a technika őrizheti meg.

nyest.hu | 2009. november 27.
|  

Húsz-harminc év: ennyi van hátra egy különleges kanadai nyelv, a tsuu t'ina életéből, mondják a kutatók. A Calgary környékén beszélt nyelvváltozat egész egyszerűen beszélőivel együtt hal ki: jelenleg csak olyanok használják már, akik elmúltak ötven évesek. A folyamat tulajdonképpen természetes és megállíthatatlan – legalábbis eddig így tűnt. Most azonban az Albertai Egyetem kutatói előálltak egy lehetséges nyelvmentő megoldással: a korszerű technikát hívták segítségül – számol be a The Gateway.

Albertai hegyek - itt élnek a tsuu tina beszélői
Albertai hegyek - itt élnek a tsuu tina beszélői
(Forrás: P Widling/sxc.hu)

Sally Rice és Benjamin Tucker, a kutatás vezetői szerencsések: módjuk van ugyanis még használat során találkozni a tsuu t'ina nyelvvel, sőt, a nyelvhasználó közösséget bevonva még „konzerválni” is tudják ezt az Alberta tartományban fellelhető nyelvváltozatot.

A munka már a digitalizálás fázisánál tart: nagyjából 500 órányi felvétel készült, ezeket rendkívül jó minőségű formában tárolják. Hogy kinek? Nos, nemcsak a nagyszakállú nyelvészprofesszorok vagy az unatkozó egyetemisták számára lehet érdekes az így összeállt egyedi anyag. A kutatás ugyanis nem csupán az archiválás – sokkal inkább nyelvmentés céljával indult. A szakemberek tudniillik arra számítanak, hogy ezek a hangfelvételek akár a nyelvet már nem beszélő fiataloknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy elsajátítsák a kihalófélben lévő tsuu t'inát.

A kutatók már csak amiatt is számíthatnak a sikerre, hogy a nyelvet beszélő közösség teljes mellszélességgel kiáll mellettük. Nemcsak az adatszolgáltatásban voltak a nyelvészek segítségére, de készséggel vesznek részt például a nyelvmentéshez kapcsolódó helyi iskolai programban, illetve többen közülük az Albertai Egyetem hallgatóiként foglalkoznak a tsuu t'ina újraélesztésének lehetőségével.

Információ
X