nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra könyvfesztivál Budapesten

Csütörtöktől vasárnapig válogathatnak az érdeklődők ötvenezer könyv közül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

MTI | 2010. április 22.
|  

Mintegy 50 ezer kötettel várja az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Izrael, a Budapest Nagydíjat pedig Ámosz Oz világhírű izraeli író veheti át a megnyitó után.

A Millenáris parkban tartandó rendezvényre 24 országból érkeznek vendégek és kiállítók, az idén először brazil, vietnami és osztrák kiadó is képviselteti magát, valamint a fesztivál történetében először egy arab ország, Szaúd-Arábia is elhozza legfontosabb könyveit – mondta el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. Hozzátette: több mint 300 program és mintegy 200 új könyv közül válogathatnak a látogatók – ezeket immár hagyományosan sárga szalaggal jelzik és egy katalógusba is összegyűjtötték őket.

Kifejtette: bár a rendezvény elsősorban a publikumnak szól, mégis a könyvfesztivál a legfontosabb szakmai fórum, amelynek keretében több aktuális problémát megbeszélnek. Először ad például otthont a fesztivál a hamisítások elleni, a szellemi tulajdon védelmében fellépő konferenciának, amelynek az igazgató szerint azért van különös aktualitása, mert a tudományos és szakkönyvkiadást lassan ellehetetleníti az egyetemi városokban elterjedt illegális másolás. A szakmai programokat gazdagítja majd az elektronikus könyvkiadás lehetőségeiről tartandó konferencia, valamint téma lesz a magyar olvasáskultúra fejlesztésére elindított Márai Program is.

Starcz Ákos, a Bookline.hu Nyrt. vezérigazgatója elmondta: tavasszal alapították meg a Bookline.hu Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. közös leányvállalatát, az eKönyv Magyarország Kft-t, amely a könyvfesztiválon tartja bemutatkozását.

Idén is a Millenáris Fogadó ad otthont a gyermek- és ifjúsági könyvek kiadóinak, ahol az író-olvasó találkozók mellett vetélkedők, kézműves foglalkozások, báb- és musicalelőadások, játszóházak is lesznek – mondta el Nánási Yvette, a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülésének igazgatója. Emlékeztetett: a szervezetet 2008 őszén hozta létre hat kiadó annak érdekében, hogy közösen képviseljék a gyermekkönyvkiadók érdekeit. Mint mondta, az elmúlt évben újabb három kiadó, a Cerkabella, a Ceruza és Csimota csatlakozott az egyesüléshez. Eredményként pedig megemlítette, hogy gyermek és ifjúsági könyvkiadás forgalma évről évre nagyobb részt tesz ki a könyves összforgalomban.

Pomázi Gyöngyi az Akadémiai Kiadó képviseletében elmondta, hogy több újdonsággal készültek a fesztiválra. A felnőtt szórakoztató könyvek közül a Mácsai huncutságok című kötetet emelte ki, amely Galgamácsa olykor pajzán prózafolklórját gyűjti egybe. Hozzátette: a könyvfesztiválra jelenik meg A rendezvényszervezés nagykönyve, a világ egyik „legnevesebb szakértőjének” kézikönyve, amely a legapróbb részletekig bemutatja a programszervezés fortélyait.

Sebestyén Júlia, a Nap Kiadó alapítója, főszerkesztője a fesztiválra megjelenő újdonságokból a kiadó új sorozatát, az Egy vers-sorozatot emelte ki, amely egy-egy híres magyar vers keletkezéstörténetét mutatja be az olvasóknak. Ennek a most megjelenő kötete, Radnóti Miklós Hetedik eclogáját játja körül Pomogáts Béla szerkesztésében. A Magyar esszék-sorozatban Vasy Géza Haza magasban – Illyés Gyuláról című könyve és Kodolányi Gyula utóbbi három évben írt esszéit összegyűjtő, A fény rétegei című kötet jelenik meg. Szintén a fesztiválra lát napvilágot a száz éve született Tatay Sándor Ház a sziklák alatt című regényének újrakiadása.

A könyvfesztiválon a tavalyi sikeres bemutatkozás után a Magyar Távirati Iroda is önálló standdal vesz részt; a nemzeti hírügynökség a rendezvény ideje alatt kedvezményes áron értékesíti kiadványait a Jövő Háza földszintjén. A könyvfesztivál pénteken és vasárnap este hét, szombaton nyolc óráig lesz nyitva. A belépő hatszáz forint, mely levásárolható minden magyar standnál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X