nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Drónnal dokumentálva
Szeptember végén: Csillag-party!

Szeptember utolsó péntekén idén is Kutatók Éjszakája. Az ilyenkor különleges programokkal készülő és éjszaka is látogatható oktatási intézményekben és kutatóintézetekben szinte minden tudományág kutatóival megismerkedhetnek az érdeklődők.

nyest.hu | 2014. augusztus 13.
|  

 

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) Európa-szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik, ez idén 2014. szeptember 26-ra esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén ötödízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

A Kutatók Éjszakája kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon. Egész Európában egy napon, szeptember utolsó péntekén, 2014. szeptember 26-án tartják az eseményt, melynek deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárja az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja, budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve. A vidéki helyszínek közül kiemelkedik Pécs, ahol a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája immár másodszor kapcsolódik be a programba. A Zsolnay negyedben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, óriásfraktál épül, lesz electroPí disco, csillagok és fizikai kísérletek világában kalandozhatnak a résztvevők. Az egész eseményt egy drón dokumentálja.

Debrecenben idén is 100 felett lesz a tudományos programok száma. Tanulhatunk a társas intelligenciáról, lesz genetika és költészet, büntetőjog a mozivásznon és a nagyon népszerű NCIS Debrecen sem marad el. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, és idén jön az egyik legkedveltebb program, az egész éjszakás Csillag-party csillagászokkal. Az elmúlt évekhez hasonlóan számos programmal várja a tudományra éhezőket Gödöllőn a Szent István Egyetem is. Az egyetem Botanikus Kertje minden évben különleges növényeket mutat be – ezúttal számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók az itt található közel 300 éves vadkörtefáról is, mely megnyerte az Év Fája 2013 versenyt.

Budapesten a Csodálatos univerzum című programon a Planetáriumban először mozizhatunk 3D-ben is. A térhatású alkotást, amely lenyűgözően mutatja be a Naprendszer-beli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet, a Bay Zoltán Nonprofit Kft, a rendezvénysorozat társszervezője jóvoltából tekinthetik meg az érdeklődők. A Kutatók Éjszakáján a Színház- és Filmművészeti Egyetem is bemutatja az ott folyó elméleti kutatómunkát, az oktatók előadásait este színházi előadások követik majd.

Csodálatos univerzum
Csodálatos univerzum
(Forrás: Wikimedia Commons / Till Krech / CC BY 2.0)

„Minőségi ismeretterjesztés szórakoztató formában, terveink szerint idén is ezt jelenti majd a Kutatók Éjszakája.” – mondja Lampért-Kármán Tímea, az esemény projektvezetője. „2013-ban a látogatók száma országszerte meghaladta a 70,000 főt, idén is legalább ennyire látogatót várunk.” – teszi hozzá. A rendezvény ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget.

A Kutatók Éjszakájának honlapja

A Kutatók Éjszakájának Facebook-oldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X