nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Segítség a diszlexiás gyerekeknek Wales-ben

Kerüljön spciális tanár minden walesi általános iskolai csoportba – a Walesi Nemzetgyűlés elkötelezett az új kezdeményezés mellett.

nyest.hu | 2009. október 30.
|  

A diszlexia – vagyis a nyelvvel, az írással és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar – nem ritka jelenség, és igencsak meg tudja nehezíteni az iskolás éveket. Szinte minden osztályban előfordul olyan gyerek, aki ezzel a problémával küzd. Ilyenkor a tanároknak fontos felismerniük: nem a diákok értelmi képességeivel van gond, csak az ő agyuk egyszerűen másként működik, és ennek megfelelően kell fejleszteni is őket. „Egyesek fordított sorrendben látják a betűket, másoknak az írásjelek egyenesen »leugranak« a papírlapról” – fogalmaz Gloria Jones, egy húsz éve a pályán lévő walesi tanárnő. „És mivel a társaikhoz képest gyakran nem teljesítenek jól a diszlexiás gyerekek, egyre inkább elveszíthetik önbecsülésüket. Ezt kell megakadályoznunk.”

Igen ám, de hogyan? Melyik tanítónéni képes arra, hogy a húsz-harminc izgő-mozgó apróság koordinálása mellett még arra is jusson ideje, hogy a részképességzavaros diákokkal külön foglalkozzon? Erre próbál megoldást találni a Walesi Nemzetgyűlés.

A BBC tájékoztatása szerint a walesi honatyák nemrég a következő célok megvalósítását tűzték ki célul:

  • Speciális, diszlexiás gyerekekkel foglalkozó nevelő alkalmazása minden elemi iskolai osztályban.
  • Kurzusok szervezése, ahol a tanárok oktatást kapnának arról, hogyan lehet fejleszteni a diszlexiás gyerekeket.
  • Ez a tréning mindenki számára elérhető kell legyen, aki bármilyen módon részt vesz az osztályközösség munkájában.
  • Minden helyi önkormányzatnak meg kell oldania, hogy tesztek alapján kiszűrje a képességzavaros gyerekeket, és azután támogassa őket.
  • Segélyvonal létesítése az érintettek számára mind angol, mind walesi nyelven.

A walesi oktatási miniszter nemrég beleegyezett, hogy a nemzetgyűlés három év alatt 2 millió fontot különítsen el a jelenlegi rendszer megreformálására. A nemzetgyűlésen elhangzott: „Kulcsfontosságú, hogy szabványosított, életkornak megfelelő tesztek álljanak a gyerekek és a fiatalok rendelkezésére angolul és walesiül egyaránt.”

Címkék: Oktatás, Társadalom
Információ
X