nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Regionális nyelvvé nyilvánítanák a sziléziait Lengyelországban

Három párt törvénymódosítási javaslatot nyújtott be erről a parlamentnek, a tervnek azonban komoly ellenzői is vannak - írta szerdán a Rzeczpospolita című konzervatív napilap.

MTI | 2012. április 5.
|  

A kezdeményezést az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) mellett a koalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) is ellenzi. A kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO), a liberális Palikot Mozgalom (RP) és a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselői által támogatott módosítás elfogadásával az ország délnyugati részén elterülő sziléziai térség hagyományos nyelve hivatalos és iskolában oktatott nyelvvé válna, de a tervezet ellenzői attól tartanak, hogy ez fokozná az autonómiáért fellépő mozgalmak aktivitását.

Az új szabályozás elfogadása így nem biztos, annál inkább, hogy a nyelvi kérdéseket szabályozó lengyel nyelv tanácsa (RJP) és a nyelvészek többsége nem tekinti önálló nyelvnek a sziléziait.

Marek Plura (PO), a tervezet kezdeményezője kiemelte, hogy a sziléziaiak már tíz éve felléptek nyelvük önállósításáért, amikor a népszámlálási adatok szerint 56 ezer személy használta nap mint nap a sziléziait. A törvénymódosítás elsődleges célja a nyelvjárás védelme, mert a képviselő szerint „egyre ritkábban hallani a sziléziait”.

A módosítás elfogadása esetén a sziléziai hivatalos nyelvnek számítana azokban a helységekben, ahol a lakosság legalább 20 százaléka ismeri: így például bevezetnék a kettős helység- és utcaneveket, sőt egyéni kérésre kétnyelvű személyi igazolványokat is készítenének.

A lap szerint a sziléziai aktivisták a javaslat elvetésére is felkészülnek: a múlt év végén bejegyzett Sziléziai Nemzetiségűek Egyesülete (SONS) társadalmi kezdeményezéssel lép fel, amelyet a több mint húsz éve tevékenykedő Szilézia Autonómiájáért Mozgalom (RAS) is támogatni fog.

Szakértők szerint a tavalyi népszámlálás eredménye bizonyítja, hogy Lengyelországban erősödik a regionális és etnikai hovatartozás érzése: 2011-ben 809 ezren sziléziai nemzetiségűeknek vallották magukat, míg kilenc évvel korábban csak 173 ezren tették ezt. Csaknem felük kizárólag sziléziainak tartja magát és 418 ezren első nemzetiségként nevezték meg a sziléziait.

Márciusban a demográfiai adatokra hivatkozva a sziléziaiak az államfőnek címzett levélben kérték a kisebbségi státus megadását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X