nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pedagógussztrájk Chicagóban

Csaknem 30 ezer tanár és az iskolák kisegítő személyzetéhez tartozó alkalmazott kezdett sztrájkba hétfőn Chicagóban, miután kudarccal végződtek a javadalmazásuk és a minősítésük ügyében 10 hónapon át folytatott tárgyalások.

MTI | 2012. szeptember 11.
|  

Chicagóban 25 éve nem sztrájkoltak a pedagógusok. A mostani munkabeszüntetés miatt csaknem 700 iskola mintegy 400 ezer tanulójának felügyelete vált bizonytalanná a tanítás idején az Egyesült Államok harmadik legnagyobb iskolakörzetében. A rendőrség megerősítette utcai jelenlétét, és mivel csak 144 tanintézmény biztosít korlátozott idejű nyitva tartást, több tucatnyi civil szervezet és egyházi intézmény megnyitotta kapuit a gyerekek előtt.

Az iskolaévet egyes chicagói iskolákban szeptember 4-én nyitották meg, máshol 13-án kezdődik a tanítás.

A vasárnap megszakadt tárgyalásokon az iskolafelügyelet és a pedagógusok szakszervezete egyebek mellett a túlóradíjban, a munkahelyi biztonság, a minősítés és a minőségi prémium kérdésében sem tudott megállapodásra jutni egymással.

A CBS tévétársaság úgy tudja, hogy a közszférában alkalmazott chicagói pedagógusok – juttatások nélkül – átlagosan évi 76 ezer dollárt (csaknem 17 millió forintot) keresnek. Ezzel a munkáltatók szerint a város tanárai az Egyesült Államok legjobban fizetett pedagógusai. A szakszervezet szerint a chicagóiak országos viszonylatban a második helyen állnak a New York-i tanárok mögött.

A sztrájk meghirdetése előtt néhány perccel a chicagói iskolatanács olyan megoldást terjesztett elő, amelynek értelmében a következő négy év során egy átlagos tanár jövedelme 16 százalékkal növekedne. A szakszervezet elismerte, hogy a tárgyalásokon több engedményt sikerült elérnie, egyebek között azt, hogy 500 tagját visszavették állásba.

A munkabeszüntetés a választások előtt alig két hónappal kellemetlen helyzetbe hozta a kampánybeszédeiben az oktatás fontosságát hangsúlyozó Barack Obama elnököt, aki a jelenlegi tisztségébe történt megválasztása előtt a Chicagót is magában foglaló Illinois állam szenátora volt, korábban pedig jogot oktatott és közösségi érdekképviselet szervezője volt a nagyvárosban. Chicago polgármestere tavaly február óta Rahm Emanuel, aki a Fehér Ház kabinetfőnöke volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X