nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudomány és hiedelem
Nyelvtanulás egy hét alatt – mire (nem) jó az álom?

Tegyük fel, lehetséges megtanulni egy idegen nyelvet alig egy hét alatt, leszokni a dohányzásról vagy éppen rendezni a kapcsolatunkat a főnökünkkel – úgy, hogy alszunk rá egyet. Szó szerint.

nyest.hu | 2010. február 26.
|  

Az utóbbi időben szárnyakat kaptak azok a reklámok, amik „vezető pszichológusok ajánlásával” csodás átváltozásokat ígérnek a vásárlóknak egy kiadós alvókúra segítségével. Vagyis: ha például egy hétig spanyol szövegeket hallgatunk álmunkban, akkor a hét leteltével mindenféle különösebb erőfeszítés nélkül, „egyszer csak” megtanulunk spanyolul. Egy brit cég legalábbis ezt ígérte nemrég.

A Telegraph ennek apropóján utánajárt annak, vajon mit lehetséges, és mit lehetetlen elérnünk az „álomterápiával.” Egy majdnem biztos: egy hét alatt megtanulni egy nyelvet az utóbbi kategóriába tartozik. „Bárcsak így lenne” – mondja Florence Cardinal kanadai alvásszakértő. „De azzal, hogy szövegek hallgatásával egész éjszaka éberen tartjuk az agyat, tulajdonképpen épp az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk. Megakadályozzuk a mély alvási szakasz kialakulását, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy kipihenjük magunkat.” A szakember ehelyett a közvetlenül az alvás előtti tanulást javasolja. „Mielőtt lefekszünk, ismételjük át a megtanulandó anyagot, így alvás közben az agynak lesz ideje, hogy elrendezze és raktározza az információkat, s azokat majd elő tudjuk hívni, amikor szükség van rá. Tehát, ha már az ágyban vagyunk, hagyjuk, hadd végezze a dolgát az agyunk. Meg fogunk lepődni, milyen jól működik majd”.

Vajon ő is éppen tanul?
Vajon ő is éppen tanul?
(Forrás: Paul Szustka / sxc.hu)

Frederik van Eeden holland pszichiáter másik módszert ajánl. Tőle származik az „éber alvás” vagy „tudatos alvás” kifejezés. Szerinte, ha megtanulunk tisztában lenni azzal, hogy álmodunk, manipulálhatjuk is az álmainkat. Így például éjszaka nyugodtan megmondhatjuk a főnökünknek, mit gondolunk róla – mindenféle végzetes következmény nélkül.

No de mire jó mindez? „Ha arra trenírozzuk magunkat, hogy álmainkban elégedettek legyünk, akkor az életben is jó eséllyel leszünk egészségesebbek és boldogabbak” – magyarázza a kutató. Ezen kívül, ha például eldöntöttük, hogy leszokunk a dohányzásról, álmainkban nyugodtan továbbpöfékelhetünk. Vagy akár készülhetünk a vizsgáinkra. Ahogy a szakember fogalmaz: „Az éber álom az emberek körülbelül 20 százalékának jön természetesen, de a legtöbbünk megtanítható rá. Onnantól kezdve már csak a képzeletünk szabhat határt.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X