nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire jó a 3D-s nyomtatás?

Interaktív bemutatók, háromdimenziós nyomtatással készült tárgyakat felvonultató kiállítás, tervezés, arcszkenner és szakmai előadások is szerepelnek a „2B 3D – Budapest 3D Printing Days” című rendezvénysorozaton keddtől vasárnapig a budapesti Design Terminálban.

MTI | 2013. június 11.
|  

A háromdimenziós nyomtatás technológiáját bemutató hatnapos eseménysorozatot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója nyitja meg kedden – közölte Szabó Linda, a Design Terminál sajtófelelőse hétfőn az MTI-vel.

A rendezvényre több magyarországi cég hozza el eszközeit és működés közben ismerteti meg az érdeklődőkkel a technológiát. A szakmai workshopokon a háromdimenziós nyomtatás eljárásáról, valamint a nyomtatás elterjedésének várható technológiai, kulturális, társadalmi, jogi és gazdasági hatásairól lesz szó.

A kísérő programok közül Szabó Linda kiemelte a technológia, szórakoztatás és dizájn konferenciák nemzetközi sorozatát, a TEDGlobalt, amelyet szerdán és csütörtökön élőben közvetítenek Skóciából.

Nyomtatott tárgyak
Nyomtatott tárgyak
(Forrás: MTI / Mohai Balázs)

 

Az egyre népszerűbb és gyorsan fejlődő, eredetileg prototípusgyártásban használt technológiát ma már több területen is alkalmazzák. Elterjedt a formatervezés, a hadügy, a művészet és az orvostudomány területén is. A programsorozatot úgy állították össze, hogy minden nap más területek mutatkozzanak be. Szerdán az orvostudomány, csütörtökön és vasárnap a kreatív területek, pénteken az üzleti szféra, szombaton az iparban hasznosított háromdimenziós nyomtatási technológiáról, annak újításairól és jövőbeni felhasználásáról lesz szó.

Egy otthoni 3D nyomtató és egy azzal készült műanyag csésze
Egy otthoni 3D nyomtató és egy azzal készült műanyag csésze
(Forrás: MTI / Mohai Balázs)

 

A hagyományos gyártási technológiákkal szemben a 3D nyomtató fokozatosan, rétegekből építi fel a kívánt tárgyat. A módszer legnagyobb előnye, hogy szinte minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. Háromdimenziós nyomtatással készült már fegyver, autó, emberi szerv, ruha és étel is – sorolta a sajtófelelős.

Szabó Linda azt is elmondta, hogy első alkalommal rendeznek Magyarországon olyan rendezvénysorozatot, amely a 3D-s nyomtatás technológiájával foglalkozik. „A háromdimenziós technológiával működő nyomtatókat például a műszaki egyetem laboratóriumában vagy magáncégeknél használták eddig, az eszközök nem voltak bárki számára elérhetők” – hangsúlyozta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2013. június 12. 09:26

A 3D nyomtatás 3D nyomtatók nyomtatására jó.

Információ
X