nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már a játék sem a régi
Kínában cenzúrázták a World of Warcraftot

Nem a Zöld Gát, hanem a kínai vezetőség műve, hogy a kínai WoW-előfizetők a játék „testre szabottabb” verziójával kénytelenek játszani.

MTI | 2009. augusztus 7.
|  

Miután Kínában hat hétig elérhetetlen volt a 11,5 milliós előfizetővel rendelkező World of Warcraft (WoW) közösségi online játék, most nyílt béta formájában visszatérhetett. A kínai felhasználók azonban rögtön észlelték, hogy cenzúrázták a játékot: a földön heverő csontok helyett például homokzsákokat és vörös színű vér helyett feketét láthatnak a helyiek.

A híres közösségi online szerepjátékot fejlesztő és karbantartó Blizzard eredetileg a kínai cenzúrától függetlenül váltott a The9 helyi forgalmazóról a NetEase-re, és az átállás miatt szünetelt hetekig a játék az országban – olvasható a Shack News írásában.

A kínai kormány sajtóügyekkel és más kiadványokkal foglalkozó hivatala azonban jelezte a Blizzardnak azokat a „tartalmi változtatásokra vonatkozó javaslatait”, amelyekkel a minap indult nyílt bétában találkoztak a helyi játékosok. Mivel a Blizzard másik választása az lehetett, hogy végül betiltják a játékot az országban, ezért inkább kötélnek állt, és átalakította a játékot a helyi cenzúra szája íze szerint.

Kínában a halál és a szellemvilág, illetve a hozzá kötődő tartalmak kérdése rendívül érzékeny téma, s a hatóságok nem tartják kívánatosnak, ha egy rendkívül népszerű játékban ilyesmi szerepel. Ehhez kapcsolódik még a játékok korosztályi besorolása, amely az országban jelenleg még nincs kidolgozva. Éppen ezért a kínai cenzúra mindenáron korlátozni próbálja a különböző médiumokban a kényes témákra utaló elemeket.

A World of Warcraft kínai rajongóit annyira nem rázta meg a – számukra nevetséges – tartalmi változtatás: az egyik kínai WoW-játékos például a fekete vérre csak annyit reagált viccelődve, hogy az általa irányított ork harcosnak most már nem vér, hanem olaj folyik az ereiben.

Az esetleges nyelvi cenzúrára a beszámolók nem tértek ki.

Információ
X