nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Halott lenne? Á, dehogy!

Több száz diák van az Egyesült Államokban, aki nem gondolja úgy, hogy a latin holt nyelv lenne. Sőt, tesz is érte, hogy ne így legyen.

nyest.hu | 2010. május 6.
|  

Nemrégiben 18 iskola mintegy 400 diákja gyűlt össze Alabamában, hogy egy kétnapos rendezvény keretében megünnepeljék a latin nyelvet. Az immár hagyománynak számító rendezvényen a diákok mindenféle nyelvvel kapcsolatos játékot játszanak, és teszteken mérik le tudásukat. „Nagyon mókás együtt lenni olyanokkal, akiknek ugyanaz a szenvedélye, mint neked” – magyarázza egy fiatal, aki az egyik középiskolában a latin szakkört vezeti.

Az effajta móka például az első nap megrendezett, ókori mintára összeállított mini-olimpiából fakad. A Herkulesről elnevezett erőpróbán az nyer, aki a leghosszabb ideig tud megtartani egy-egy gallon vizet mindkét kezében, a Stygiáról elnevezett versenyen pedig mindenkinek a lábára luftballont kötnek, és addig kell így ugrálni, míg a végén csak egy marad, akinek a lufija nem pukkadt ki.

Az al.com cikke szerint a diákok változatos okok miatt adták latintanulásra a fejüket: egyesek azért döntöttek így, mert orvosi pályára készülnek, mások csak azért, mert érdekelte őket a mitológia, és nem kevesen vannak olyanok is, akik szerint „menő egy halott nyelv ismerete”.

Úgy tűnik, a játékos, kötetlen formában való nyelvtanulás olyan hatékony, hogy még egy holt nyelvbe is képes életet lehelni. (A rendezvényt záró buli – elektronikus zenére táncolás tógában) mindenestre különleges élmény lehetett.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X