nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gerillatámadás a vasútállomáson

A Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért mozgalom aktivistái támadták meg a dunaszerdahelyi vasútállomást, és magyar nyelvű feliratot helyeztek el rajta.

nyest.hu | 2015. április 20.
|  

Korábban már sokszor írtunk arról, hogy a szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény azt írja elő, hogy ahol a nemzetiségek aránya meghaladja a 20%-ot, ott az ő nyelvüket is használni kell a hivatalos feliratokon. A vasúti törvény azonban kifejezetten a szlovák nyelv használatát írja elő. A jogharmonizáció már évek óta húzódik.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Južné Slovensko mozgalom évek óta küzd a magyar feliratokért Szlovákia magyarok lakta területein. Egyik legfőbb ellenfelük a szlovák vasúttársaság, mely ellen gerillahadjáratot folytatnak. Csaknem három évvel ezelőtt az ekeli vasúti megállót teljesen felújították, és kétnyelvű táblákat helyeztek el. A magyar nyelvű feliratot a vasút néhány napon belül eltávolította. Idén április 15-én a dunaszerdahelyi vasútállomás ellen indítottak rohamot. Három perc alatt, mielőtt a vasúti dolgozók feleszmélhettek volna, elérték céljukat.

A Csallóköz központja, Dunaszerdahely lakosságának körülbelül háromnegyede magyar anyanyelvű. Arról egyelőre nincs hír, hogy a vasút eltávolította-e a táblát, vagy beletörődtek a kihelyezésébe.

A támadáshoz használt járművön a szlovák vasút emblémájának tükörképe látható
A támadáshoz használt járművön a szlovák vasút emblémájának tükörképe látható
(Forrás: Facebook / Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Južné Slovensko)

A mozgalom korábban a közlekedési minisztert levéláradattal támadta. Az utóbbi időben kevesebbet hallattak magukról, honlapjuk több mint fél éve nem frissült. Remélhetőleg a tavasz elérkeztével ismét aktivizálódnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X