nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elmeszelték a Facebookot Németországban

Márpedig lehet álnéven Facebookozni – legalábbis a német adatvédelmi hatóság szerint. A Facebook szomorú.

nyest.hu | 2015. július 29.
|  

A német adatvédelmi hatóság felszólította a Facebookot, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, amivel rászorítja a felhasználókat, hogy csak saját nevükön szerepelhessenek a közösségi portálon – számolt be róla a Reuters.

Márpedig lehet álnéven – Németországban
Márpedig lehet álnéven – Németországban

Az ügy egy német üzletember panaszával pattant ki: a panasztevő azt sérelmezte, hogy a Facebook blokkolta a fiókját, majd felszólította, hogy igazolja személyazonosságát. A német nő – aki azért facebookozott álnéven, mert nem szerette volna, hogy személyes fiókján keresztül üzleti ügyekben keressék meg – benyújtotta a kért adatokat. A Facebook ezek alapján a fiókját valódi nevén állította vissza. 

A Facebook válaszában kifejtette, hogy európai cégének központja Írországban van, ahol az ír adatvédelmi hatóság 2011-ben végzett vizsgálata szerint a közösségi portál által bevezetett előírás, amiben megkövetelik a saját nevek használatát, összhangban van a gyermekvédelmi és az online bántalmazást megakadályozó előírásokkal. 

A hamburgi adatvédelmi biztos, Johannes Caspar közleményében ugyanakkor világossá tette, hogy amennyiben a Facebook német területen is szolgáltat, be kell tartania a német előírásokat. Ezek szerint pedig lehetővé kell tennie az álnéven történő Facebook-használatot is. Ezt ráadásul a német telekommunikációs médiáról szóló törvény is megköveteli, ami szerint a szolgáltatónak lehetővé kell tennie a szolgáltatás használatát és a szolgáltatásért történő fizetést anonim módon vagy álnéven – ahol az technikailag lehetséges. 

A Facebook szerint az igazi nevek használatát a közösség biztonsága érdekében követelik meg. A cég szerint a gyakorlat összhangban van a vonatkozó európai adatvédelmi előírásokkal is, ráadásul csak így lehet biztosítani azt, hogy a felhasználók tisztában legyenek azzal, kikkel osztanak meg adatokat, és hogy kikkel lépnek kapcsolatba a portálon keresztül. 

A ZDNET megemlíti, hogy a Facebook álláspontja sokat alakult az évek során a kérdésben. Tavaly az LGBQT-közösség panaszára megígérte, hogy felülvizsgálják a bejelentési és végrehajtási folyamatokat: ekkor derült ki, hogy egyetlen Facebook-felhasználó több száz hamis profilt alakított ki. Ezen ügy kapcsán a Facebook úgy reagált, hogy az igazi név használatának követelménye nem kimondottan a jogi értelemben vett igazi névről szól, hanem arról az autentikus névről, ahogy az illetőt a való világban nevezik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X