nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt az egyik utolsó navahó kódbeszélő

Elhunyt a II. világháborúban szolgálatot teljesítő navahó (navajo) kódbeszélők első csoportjának egyik utolsó képviselője.

MTI | 2010. szeptember 13.
|  

Allen Dale June 28 társával együtt alkotta az eredeti kódbeszélő indián egységet. Az egykori katonát 91 éves korában egy veterán kórházban érte a halál – számolt be felesége csütörtökön.

June halálával már csak két hírmondója maradt az eredeti navahó kódbeszélőknek, akik 1942 és 1945 között a csendes-óceáni fronton anyanyelvük rejtjelként való alkalmazásával akadályozták meg, hogy az ellenséges japánok megfejtsék az Egyesült Államok hadseregének üzeneteit.

Az amerikai Pearl Harbort ért támadás után több száz navahó indián jelentkezett a seregbe, de a kódnyelv kidolgozásában csak 29-en vettek részt, June-t is beleértve. A navajók világháborúban játszott szerepét csak 1968-ban fedték fel.

Allen Dale June őrmesteri rangig vitte, társaival együtt 2001-ben kongresszusi érdemérmet kapott.

Az indián törzs tanácsának szóvivője halála kapcsán úgy fogalmazott, hogy a navahó nemzet nagy harcosát vesztette el. „Az országért tett egyedülálló szolgálata nagy figyelmet keltett a navajók iránt. Hiányozni fog” – áll az indián vezető által kiadott nyilatkozatban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X