nyest.hu
Kövessen, kérem!
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Régi (XVII-XIX. szd.) magyar nyelv: kifs = kis
Régi anyakönyvek böngészése, ill azok emberi erőforrás segítségével előállt digitális adatbázisában (familysearch.org) során találkoztam több tízezer "Kifs" vezetéknévvel. Ezek határozottan megkülönböztethetők voltak a Kiss-től, vagyis nem elírás történt. (Ezt az is megerősíti, hogy vélhetően több ezer önkéntes digitalizáló egymástól függetlenül "Kifs"-nek olvasta a nevet.) Aztán körülnéztem mindenféle mai magyar adatbázisokban és sehol sem találtam "Kifs" vezetéknevet. Aztán elkezdtem keresgélni a Googliban, és arra az eredményre jutottam, hogy régen (XVII-XIX. szd.) a magyar írott nyelvben a "kis" szó sok (minden?) esetben "Kifs" formában íródott (pl. "kisaszony" = "kifs asszony"), Vagyis a megállapításom az, hogy a "kifs" alak (név) eltűnt, helyette lett (megmaradt?) a "kis". Valaki esetleg tudja, hogy ez a változás mikor és miért történt?
Nyitotta: Tiboretto, 2019. 12. 23, 12:43
Vissza
Megjelenített tételek:
scasc 2021. 07. 07, 21:43

Itt világosan "Kiſs"-ről van szó. Történelmileg két alakja volt az kis S-nek, amelyeket pozíciófüggően alkalmaztak.

Az átíróknak nyilván nincs történet képesítése, sőt, lehet, hogy OCR olvasta be. A kis S "hosszú" (ſ) formája az f-re hajaz.

Mivel a hosszú ſ használata mindig pozíció által determinált és jelentésbeli különbség a másik, rövid formához (s) nincs, ha nem paleográfiai vagy ortográfiai vizsgálatokat végzünk szabatos kis s-sel átírni, tehát "Kiſs"-t "Kiss"-ként.

Az f-fel való helyettesítés minig helytelen.

Vissza
Megjelenített tételek:
Információ
X