nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észt hét 2012

Az Észt hét kulturális rendezvényei csaknem egy hónapon át tartanak, Budapesten kívül három vidéki városban is lesznek rendezvények. Az események középpentjában a film áll, de lesz tánc és színház is.

nyest.hu | 2012. április 28.
|  

Az Észt hét nyitánya április 29-én 0 órakor az Akvárium előtt lesz, ahol a legnevesebb észt koreográfus és táncos, Mart Kangro performansza vezeti fel a III. Tánc Világnapi Maraton programsorozatát. Este 20.30-kor a Merlin Színházban a Maraton meghívott külföldi fellépőjeként Start. Based on a True Story című szóló előadását mutatja be.

További információk

A magyarországi Észt Intézet honlapja
Segesdi Móni
Kreet Paljas

Jó erőben lévő aggastyán születésnapjára várja az ínyenc és mindenre elszánt kultúrafogyasztókat május 3-án 7 órára a Toldi moziba az Észt Intézet és a Szimplafilm. A vetítőteremben felvillan egy-egy epizód a 100 éves észt film múltjából és jelenéből: az első észt játékfilm (Medvevadászat Pärnu megyében, 1914), melyhez Ardo Ran Vannes 2000-ben ízig-vérig mai, pörgős kísérőzenét komponált, és egy díjat díjra halmozó 2010-es rövidfilm (Műszakváltás). Az ingyenes program a mozi előterében folytatódik az egyedi stílusú Tiit Kikas (ex-Vägilased) koncertjével, ahol a hegedű és az elektronika párosításával teremtett zenéhez Szveta Bogomolova vizuális anyag nyújt képi aláfestést. A koncert után Kalotás Csaba keveri a lemezeket.

Az észt film első fecskéje Johannes Pääsuke néprajzi fotós volt, akinek amúgy a neve is (füsti)fecskét jelent. 1912-ben statikus filmfelvevőt barkácsolt a fényképezőgépéből, és tragikusan fiatalon bekövetkezett haláláig közel 40 rövidfilmben örökítette meg az észtországi tájakat és történéseket. Első dokumentumfilmjét 1912. április 30-án Tartuban vetítette le Utocskin repülései Tartu felett címmel – ezt az évet tekintik az észt filmgyártás kezdetének. 2 év múlva a mozikba került az első észt játékfilm, a Medvevadászat Pärnu megyében, melynek Pääsuke az operatőre volt. 1919-ben megalakult az Estonia-Film vállalat, és innentől nem volt megállás...

A jubileumi évben a szervezők az elmúlt év filmtermésének bemutatása mellett olyan korábban készült alkotásokat is műsorra tűznek, amelyekre méltán lehet büszke az észt filmgyártás. A legteljesebb válogatás a Toldi moziban látható, de Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen is lesz miért moziba mennie az észt filmekre kiéhezett közönségnek.

Tavaly új filmmel rukkolt elő a hazánkban is sikerrel vetített Diszkó és atomháború c. ál-dokumentumfilm szerzőpárosa, Jaak Kilmi és Kiur Aarma, amely egy 500 évvel ezelőtt Tallinnban megesett gyilkosságot jár körül (Tallinni sprotni: konzervált történetek).

Egy élhetőbb lakókörnyezetért küzdő rokonszenves városi gerillacsapat 5 évét követte végig az Új világ című dokumentumfilm stábja. Az Új Világot, melynek rendezője, Jaan Tootsen jelen lesz a vetítésen, észt filmkritikusok a tavalyi év filmjének választották.

Kiváló színészi alakításaival tűnik ki A temetőőr lánya című film, amely a 2011-es tallinni Sötét Éjszakák Filmfesztiválon elnyerte a „Heave(i)n Best Estonian Film” díjat.

A program egyik színfoltjának ígérkezik a Lotte és a Holdkő titka című, gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szóló rajzfilm. Lotte, a kíváncsi kutyalány hihetetlenül népszerű az észt kiskorúak körében, előző két filmjét magyar televíziós csatornák is műsorra tűzték. Lotte ezúttal egy titokzatos holdkő után nyomozva keveredik különféle kalandokba.

A Tallinni sprotni és a Lotte-film nézői semmiképpen se hajítsák el jegyüket a terembe lépve, ugyanis a vetítés utáni sorsoláson mutatós „Tallinni sportni” konzervek vagy Lottés ajándéktárgyak tulajdonosaivá válhatnak.

A 2005-ben indult „Észt film 100” projekt az évforduló méltó megünneplése mellett céljául tűzte ki az észt filmörökség jelentős alkotásainak restaurálását is. Három felújított filmklasszikus tekinthető meg az Észt héten: egy bátor hangvételű lírai korrajz az 50-es évekről (Ideális táj, 1980), egy húszas években játszódó vidéki don Juan-történet (A kalandor, 1983), és egy borzongató atmoszférájú sci-fi (A halott alpinista szállodája, 1979). A fantasztikus irodalom rajongóinak talán felcsillan a szemük, mikor olvassák, hogy ez utóbbi a híres Sztrugackij-testvérek regényének feldolgozása – az ő nevük filmes körökben a Sztalker kapcsán csenghet ismerősen. Mindhárom filmklasszikus ott van az észt „minden idők”-lista első tíz helyezettje között.

Azoknak sem kell csalódniuk, akiknél az „észt” hívószóra az animáció ugrik be, és a gyerekfilmekből már kinőttek. Az Észt héten retrospektív látható az észt animációs iskola alapítója, Rein Raamat legjobb munkáiból, illetve a jelen nagyágyúinak friss alkotásaiból. Az Új észt animáció című blokk vetítésén jelen lesz Chintis Lundgren rendező is.

2007 kivételesen jó év volt az észt film történetében: két olyan alkotás is született, amely sikert sikerre halmozott nemzetközi fesztiválokon. A hat ember mindennapi szerencsétlenkedését kesernyés humorral elbeszélő Őszi bál többek közt a Velencei Filmfesztivál „Horizontok” szekció fődíjával büszkélkedhet, a gyomorszájon vágó és felkavaró Az osztály pedig talán az utóbbi évek egyik külföldön is legismertebb észt filmje.

A programban szerepel még egy-egy portréfilm a világhírű észt zeneszerzőről, Arvo Pärtről (24 prelúdium egy fúgához), illetve a szintén világhírű animációs gururól, Priit Pärnről (Pärnográfia), és hogy teljes legyen a kép, két természetfilm is műsorra kerül (Az öregember és a jávorszarvas, Sasok Észtországban).

A filmeket magyar felirattal vetítik (kivéve a születésnapi ünnepség filmjeit és az animációs filmeket).

A jegyek ára 700 (Toldi mozi), illetve 500 forint (Savaria mozi). A Grand Caféban és az Apolló moziban az észt vetítések ingyenesek.

Két filmes témájú kiállítás nyílik az Észt héten: a Toldiban május 13-ig válogatás látható a Tallinnfilm 1965 és 2005 között készült filmplakátjaiból, a Savaria moziban pedig május 7-től 22-ig vizuális gyorstalpalón lehet megismerkedni az észt animáció jelentős alkotóival.

Az Észt hét harmadik helyszínén, a Nyitott Műhelyben május 7-én 19 órakor felolvasószínház lesz Urmas Vadi észt szerző Rein Pakk nőt keres! című groteszk darabjából, melynek szereplői a szirupos komédia, a melodráma és a paródia határán egyensúlyoznak. Magyar hangok: Elek Ferenc, Bánfalvi Eszter, Fodor Tamás, Bakos Éva, Varga Anikó. Rendező: Fodor Tamás, a színdarabot fordította: Nagy Gabriella. A program ingyenes.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X