nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
#westandbyCEU

A Nyelv és Tudomány kifejezi szolidaritását a Central European University mellett, és elítéli a politikailag motivált hadjáratot, amit a köztiszteletben álló intézmény ellen folytatnak.

Kincse Szabolcs, főszerkesztő | 2017. április 4.
|  

CEU.

Egy intézmény, amire joggal lehet büszke Budapest. 27 éve szolgálja a tudomány ügyét, sikerei megkérdőjelezhetetlenek. Térségünk legjobban jegyzett felsőoktatási intézménye. Az, hogy Magyarországon van, mérhetetlen versenyelőny nekünk, magyaroknak. Nem egy nagyváros látná örömmel, ha szedné a sátorfáját, és odaköltözne.

Universitas Europae Centralis – latinul se lehet?
Universitas Europae Centralis – latinul se lehet?
(Forrás: Gphgrd01 / The stock of CEU / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Most épp a CEU-n csattan az ostor. A kényszeres kormányzati háborús hangulatkeltés épp ezt az intézményt találta meg, ebből csinál ügyet. Orbánék Soros jóvoltából már megtapasztalhatták, mit jelent egy kiemelkedő intézményben tanulni. Az átalakult, radikális liberálisból a politikai céljai mentén éppen illiberális antidemokratává színeváltott Orbán megtalálta aktuális ellenfelét Soros György személyében.

A CEU Soros György alapítványainak köszönheti létét. Az intézmény hihetetlenül sikeres iskolái az ő támogatásának (is) köszönhetően ontják a tudományos eredményeket, bocsátják ki a világszerte elismert és keresett szakembereket.

Orbánnak viszont most ellenség kell. Harci törpéi – akik közül nem egy éppen a CEU-n végzett, tanult – meg sem kísérlik értelmesen elmagyarázni, mi a bajuk az intézménnyel. Háborús készültségbe trombitálták a csapatokat, félmondatos parancsszavakban, vakkantva kommunikálnak. Párbeszédnek helye nincs, háborút akarnak. Ha háború van, nem kell majd elmagyarázni, hogy miként kerülnek baráti kézre éppen a napokban a vidéki rádióállomások, tovább szűkítve a tájékozódni kívánó magyar polgár lehetőségeit.

A nyest kifejezi szolidaritását a CEU mellett. Véleményünk szerint a kormányzat felelőtlenül gondolkodik, amikor el akarja üldözni a legsikeresebb magyarországi oktatási intézményt. Akármilyen okból teszi is ezt.

#westandbyCEU.

Akár tetszik, akár nem.

A CEU megmentésével kapcsolatos angol nyelvű petíciót itt tudja aláírni

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 nadivereb 2017. április 4. 12:15

A legszebb az egészben, hogy mindezt sürgősséggel előrehozták április 4-ére, hogy az egész kormányzás végképp egy szétszedhetetlen abszurd szimbólumhalmazzá váljon.

www.youtube.com/watch?v=F2Vl_PUzegw

2 aphelion 2017. április 4. 14:16

@nadivereb: Engem már az sem lepne meg, ha pár év múlva munkaszüneti nap lenne, és a hírekben büszkén bemondanák, hogy Moszkvából üdvözletüket küldik Magyarország felszabadulásának évfordulója alkalmából...

3 Sultanus Constantinus 2017. április 4. 14:36

@aphelion: Ezek szerint te nagyon fiatal lehetsz, mert én még úgy nőttem fel, hogy az volt. :) Az azóta már megboldogult nagyapám születésnapját pl. így volt könnyebb megjegyeznem, hogy április 4-ére esett.

4 Irgun Baklav 2017. április 4. 15:08

Én azt gondolom, hogy bármit gondol is a kormány a CEU szellemiségéről, azokról a szabályokról, amelyek mellett eddig működött (egyébként ezeket a peremfeltételeket részben eddig is egy törvény adta meg: mkogy.jogtar.hu/?page=show&docid=a0400061.TV ), nincs olyan racionális jogi-oktatási-társadalmi ok, amellyel az új "Lex CEU" gyorsított tárgyalása és elfogadása indokolható lenne.

Ez az egész egy politikailag motivált leszámolás "Sorosék" ellen, ahol nem számít se az, hogy mit jelentett a CEU a hazai tudományos élet, kutatási tevékenységek szempontjából; sem az, hogy hogyan érinti ez a törvény, és az a méltatlan eljárás, amiben elfogadták a magyar kormány és Magyarország reputációját; sem a CEU által foglalkoztatott oktatók, sem az ott tanuló hallgatók érdekei; egyedül ... rögeszméi és üldözési mániája számított.

Ez azért elég szomorú, és a jövőre nézve sem sok jóval kecsegtet.

5 szigetva 2017. április 4. 15:21

Amikor 2011-ben kicsinálták a Földrajzinév Bizottságot (vagy vmi ilyesmi neve volt) Ferihegy ügyben úgy, hogy a tagjait a dologtól független munkahelyeikről elbocsátották, akkor érzetem először, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondoltam. Azóta havi, néha heti rendszerességgel jön az ilyesmi… És azt látom, hogy még mindig akad értelmesnek tűnő ember, aki támogatja ezt a rezsimet.

6 Roland2 2017. április 4. 16:41

Azért érdemes megfigyelni, hogy a nagy társadalmi vitát vagy felhördülést eredményező "ötleteitől" a kormány az utolsó pillanatban meg szokott hátrálni vagy ejti az ügyet, 6 ( vagy 7 ) ilyen volt már : netadó, vasárnapi boltzár, halálbüntetés megpendítése , sikertelen kvótanépszavazás és alkotmánymodosítás ,olimpiai pályázat visszavonása , Heineken & vöröscsillag . Azért odafigyelnek a közhangulatra, és többre becsülik a hatalmukat, mint az elveiket. Szerintem 97-98% az esélye, hogy a CEU végül maradhat.

7 Irgun Baklav 2017. április 4. 17:12

@Roland2: Az a baj, hogy a törvényjavaslatot már elfogadták, így presztizsveszteség nélkül ebből már nehéz lesz kihátrálni.

Ami a CEU-t illeti, a költözés persze nekik is nyűg lenne, hiszen Budapesten már van egy kiépült kampusz, adott oktatói és hallgatóigárda, amit nehéz lenne maradéktalanul átmenteni mondjuk Bécsbe.

De az a részükről a mostani helyzetben az aligha lenne választható megoldás, ha megalázkodnának és pitiznének a kormánynál, hogy ha az eddigieknél rosszabb feltételekkel is, de lécciléccihaddmaradjunkitt.

8 Untermensch4 2017. április 4. 17:19

@Roland2: Odafigyelnek. Ma hívott a közvéleménykutató...

@Irgun Baklav: Egy képviselő megtámadja a lex ceu-t, új szavazás, visszavonja a parlament, lám-lám mégis demokrácia van...

9 jan 2017. április 7. 23:39

@szigetva: Lehet, hogy optimista vagyok, de valahogy úgy érzem, hogy most ezzel követték el a hübriszt, ami a bukásukhoz vezet majd. Ezt tapasztaltam az ismerőseimnél:

1) az amúgy is kormányellenes, de eddig talán kényelmes ismerőseim végre felemelték a seggüket (me included), és kimentek tüntetni, aláírtak, nyilvános fórumokon megnyilvánultak, érveltek

2) a Fideszből kiábrándult, de a "Gyurcsány se volt jobb" logika miatt csak a közömbösségig eljutott jobbos szimpátiájú ismerőseim közül sokaknál betelt a pohár, szintén tüntetni járnak, posztolnak, elkezdik nézegetni az ellenzéki pártokat, hogy melyikre szavazzanak

3) azok az ismerőseim, akik ezután a botrány után is Fidesz-hűek maradnak, meghúzzák magukat, meg se kísérlik védeni a Fideszt

Persze ez a fővárosi értelmiség, nyilván vannak milliók, akiket nem izgat a CEU. De amúgy szerintem ez is annak a jele, hogy a Fidesz benézett valamit. A rezsicsökkentést és a migránsparát jó érzékkel választották, azzal tényleg ideológiától és pártszimpátiától függetlenül milliókat tudtak megfogni. Viszont a "Soros mint főgonosz" téma gyakorlatilag csak a jobbos értelmiségen belüli egyes szubkultúrákat izgatja, teljesen érthetetlen, hogy mit akar vele a kormány (nyilván azon túl, hogy az egyik utolsó független intézményt felszámolni).

10 Untermensch4 2017. április 8. 07:17

@jan: " a "Soros mint főgonosz" téma gyakorlatilag csak a jobbos értelmiségen belüli egyes szubkultúrákat izgatja, teljesen érthetetlen, hogy mit akar vele a kormány"

Antiszemita szavazókat. Akik azért kellenek hogy lehessen azzal is revolverezni kifelé hogy ha a fidesz bukik/összeomlik akkor a jobbik szélsőségesen túlnyeri magát...

11 Irgun Baklav 2017. április 8. 08:29

@Untermensch4: Van valami bájos abban, amikor a melegházasságban élő amerikai zsidó spin doctor, Arthur Finkelstein találja ki az egykori büszke liberális, térdrecsuhásokozó, mára kereszténykonzervatív illiberálissá lett Fidesznek azt a liberálisokat ütő stratégiát, amihez időről-időre ilyen soft antiszemita betéteket is csatolnak.

Az eddigi választások 1990-től napjainking, a MIÉP-pel, Jobbikkal azért azt mutatják, hogy 10-15%-nál sokkal több antiszemita szavazó nálunk szerencsére nincs, ennyivel meg azért nehéz lenne választást nyerni.

12 Robibá 2017. június 9. 11:30

@Roland2: Magyarán ha a Közép-Európai Egyetem folytatja budapesti működését, akkor bukott az Orbán-kormány?

13 Robibá 2017. június 9. 12:00
Információ
X