nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Web 2.0 – a nevető egymilliomodik

A „zombie bank” (’zombibank’), a „sexting” (’szexuális tartalmú SMS küldése’) és a „slumdog” (’gettókölyök’) is esélyes volt arra, hogy az angol nyelv egymilliomodik szava legyen a The Global Language Monitor nevű texasi webhely szerint. A győztes végül a „Web 2.0” lett, amely helyi idő szerint ma reggel 5:22-kor nyert.

nyest.hu | 2009. június 10.
|  

„Évek óta nem hallottam ekkora sületlenséget” – nyilatkozott a kérdésről David Crystal, a Bangori Egyetem nyelvészprofesszora a The Guardiannek. Majd hozzátette: „ennek a világon semmi értelme. Az angol szókincs nagysága már évekkel ezelőtt meghaladta az egymilliót. Ez a szószámlálás olyasmi, mintha valaki állna az út szélén, és számolná az arra elhaladó autókat, majd, miután eljutott az egymilliomodikig, kijelentené, hogy a világon egymillió autó van. Hallatlan!”

Jól látható, hogy a szakértő nyelvészeket alaposan megosztotta, sőt, olykor felháborította a „számlálósdi”. Noha szakmai érveik (mi számít egy szónak; mi történik a számnevekkel; mit kezdünk az egyalakú, de többjelentésű szavakkal) jogosak és helytállóak, talán túlságosan komolyan vették a dolgot, hiszen az egész játék – bár van tudományos alapja.

Ugyanis éppen a fent említett nyelvészszakértők szerint mintegy 100 percenként születik egy új szó. Így az egymilliomodik szó megléte is csupán becslés, és arra szolgál, hogy megmutassa: mennyire világméretű és széles körben használt nyelv is az angol – mondta a CNN-nek Paul J. J. Payack, a szószámlálást végző The Global Language Monitor (GLM) elnöke és vezető szóelemzője. „A Csomolungma magassága is becslésen alapul. Amióta élek, ötször változott, mivel egyre pontosabb eszközeink vannak, hogy megbecsüljük a magasságát.”

A GLM komoly szabályokhoz köti a hivatalos angol szavak számlálását. Hogy egy szót beleszámítsanak a hivatalos szavak közé, ahhoz a világ területének 60%-án értelmes kell, hogy legyen. Továbbá széles körben, azaz nemcsak egy szakterületen belül kell ismertnek lennie. Ehhez az oldal mintegy 5000 weboldalt, szótárt, tudományos cikket és híroldalt figyel. A „szótagsági” elnyeréséhez emellett legalább 25 ezer előfordulás szükséges.

A weboldalon jól nyomon követhető a szóverseny alakulása és végeredménye. Időközben pedig már az egymillió-egyedik szó is megszületett, ami nem más, mint a pénzügyi válság szinonimája, a financial tsunami ('pénzügyi cunami')

A szókincs csakugyan gyorsan leképezi a valóságot.

Információ
X